Wednesday, July 23, 2008

Adakah Aku Ikhlas?

Kita semua maklum bahawa keikhlasan itu menjadi pra-syarat untuk apa­­2 amalan kita diterima oleh Allah swt. Kerana kita inginkan amalan kitalah yang bakal menjelma sebagai makhluk yang indah bila kita di dalam alam barzakh nanti, kita berharap agar amalan kitalah yang dapat membela kita pada hari pembalasan kelak.

Sudah tentu, niat pada permulaan kita membuat sesuatu, hinggalah ke akhirnya perlulah hanya kerana Allah semata-mata. Tidak kira amalan itu menyentuh perkara peribadi mahupun dalam kehidupan berdakwah. Namun, ibarat kita hendak mengenal samada kita sudah terkena penyakit 'chicken pox' dsbnya, ada tanda-tanda yang dapat menolong kita memastikan adakah benar kita ini ikhlas.Antaranya:-
*Kita takutkan sanjungan dan pujian manusia.
*Kita tidak berasa hati apabila usaha dikritik oleh manusia.
*Kita tidak berasa bangga bila dipuji.
*Kita sentiasa menganggap diri cuai dalam ibadah akibat sikap taajub akan diri sendiri.
*Tidak malas, lembab dan ketinggalan dalam kesusahan.
*Tidak jemu dalam berusaha mengajak orang kepada Islam.
*Tidak menjauhkan diri dari jemaah walau dicaci manusia.
*Di dlm organisasi/jemaah,tdk teringin menjadi ketua tetapi tetap bekerja dan menyumbang.
*Menjadi pemimpin atau pengikut, mana satu tidak menjadi hal.
*Tidak marah malah gembira, bila muncul seorang yang baru menjadi ketua (namun bukan bermaksud tanggungjawabnya sendiri berkurang, krn amanah bkn dr manusia ttp dari Allah).

Begitulah antara perkara­­­­­2 yang perlu kita perhatikan. Ini hanyalah panduan sahaja sebagai langkah berjaga-jaga bagi memastikan amalan diri kita sendiri bersih dari sifat ria', taajub, takabbur dan seumpamanya. Pekerjaan yang zahirnya baik, tetapi jika diselimuti oleh segala sifat yang batil tersebut, maka sia-sialah di sisi Allah swt. Hatta mereka yang berperang di saff hadapan dan mati di medan peperangan. Walau bagaimanapun, atas kelemahan manusia, tidak layak sebenarnya untuk menilai atau menghukum orang lain ikhlas ataupun tidak.

Kita hanya boleh melihat yang zahir sahaja. Allah swt yang Maha Mengetahui dan hanya Allah swt sahajalah yang berhak membalas segala amalan. Samada amalan yg baik atau sebaliknya.

Sama-samalah kita berdoa:
Wahai Tuhan kami! Perbaikilah hati kami, hapuskanlah cacat cela kami, pimpinlah kami ke arah kebaikan, hiasilah kami dengan taqwa, kurniakanlah kepada kami taat setia kepadaMu sepanjang hidup kami. Tuhan kami! Jadilah kami ikhlas kepadaMu, syukur kepadaMu, bertawakkal kepadaMu,
taubat kepadaMu, khusyuk kepadaMu. Sesungguhnya kami mohon kepadaMu ketetapan di dalam urusan ini, keazaman di dalam hidayah, tolonglah kami mengingatiMu, menyebut namaMu, mensyukuri nikmatMu, baik ibadat kepadaMu.‘

"Ya ALlah ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan hati-hati kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk; anugerahlah kepada kami akan rahmat kerana sesungguhnya Engkau Tuhan Yang Maha Pengurnia".

Ameen Ya Rabbal 'Alamin...

Tatkala kerinduan pada AL-Irsyad menjelma...

Assalamualaikum...............

Kita sama-sama masih teringat ketika kita mula-mula bertemu. Tidak ada yang lebih berbahagia di dalam hati ini selain melihat wajah-wajah ceria pelajar-pelajar yang begitu bersih menjejakkan kaki ke Irsyad. Memang ayah bonda menginginkan suatu yang terbaik buat mu. Mahukan engkau menjadi orang yang soleh dan berguna kepada mereka, kepada agama dan kepada negara.

Ketika hari pendaftaran, kami sama-sama menjengah diri melihat muka-muka kalian. Kalian adalah ibarat rahmat kepada kami kerana dari kaliannya kami mendapat ketenangan dan kesejukan hati. Bagaimana..? akan kami ceritakan segala-galanya nanti! Kemudiannya kalian di heret ke sana kemari dengan minggu pengenalan. Kalian didedahkan dengan apa yang ada di tempat belajar yang baru ini. Moga kalian dapat berta’aruf dengan cepat di alam baru ini. Kalian makan, belajar dan bersolat zohor berjamaah. Kami memerhatikan kalian. Bukan wajah dan gaya… tetapi watak dan budi. Memang kami mengetahui dan menyedari.. kalian datang dengan keinginan yang berbeza. Ada yang datang kerana memang berminat untuk menimba ilmu dan kejayaan yang nantinya akan dipersembahkan kepada ibu dan ayah. Ada yang tertolak kerana ayah dan ibu menghendaki demikian. Kami faham itu semua…

Bermulalah satu episod baru dalam hidup kalian... kalian mula menjejakkan kaki ke alam baru.. fikrah baru dan ikatan baru. Kami cuba memberi apa yang kami terdaya. Segala-galanya adalah untuk menjadikan kalian orang yang bermanfaat untuk Islam. Kami merasa kasihan kepada Islam yang masih menagih cinta dan pengorbanan dari penganutnya. Islam masih terumbang ambing dicampak dan diheret oleh manusia liar. Islam yang sepatutnya tinggi masih digilis-gilis dan dipijak ganas untuk manusia zalim. Siapa yang ingin membelanya? Siapa yang akan meletakkannya ke tempat paling tinggi yang sepatutnya.

Tentu kalian masih ingat itu semua. Kalian bagi kami adalah lebih mahal dari dunia dan isinya. Kalianlah sumber pahala kami di zaman ketandusan pahala dan bermaharajanya dosa dan maksiat. Bukankah Allah memberi petunjuk seorang manusia dengan hasil usahamu adalah lebih baik dari dunia dan isinya’?. Kerana itu kalian semua lebih mahal bagi kami dari segala harta. Mungkin dari situlah kalian dapat faham, bagaimana susahnya kami kerana menjaga kalian. Betapa banyaknya harta yang kami curahkan kerana kalian. Betapa kami terpaksa melupakan masa rehat dan hujung minggu untuk kalian. Betapa kami sudah tidak mempunyai apa-apa lagi yang dapat kami berikan kepada kalian semua… semuanya telah diberikan. Mungkin sekarang kalian telah dapat fahami. Kerana kalian lebih berharga dari dunia dan isinya!

Perit letih kami tidak sia-sia. Kalian mula melangkah ke garisan-garisan akhir bersama kami dengan sabar dan tekun. Kalian langsung tidak menunjukkan rasa jemu dan bosan. Walaupun telah ada dikalangan kalian yang telah kecundang setelah beberapa lama, namun kalian masih thabat teguh. Kalian mula faham bahawa kerja kita perlukan disiplin yang tinggi. Kerja kita perlukan KEPIMPINAN dan ketaatan. Kerja kita perlukan syura dan perbincangan dengan muallim dan muallimah yang telah begitu lama memimpin tangan kita sejak kita masih bertatih-tatih di permulaan perjalanan. Kerja kita memerlukan kita tidak putus dan bersama dengan GEROMBOLAN DAKWAH di mana saja kita berada. Di saat berpisah, itulah harapan kami. Gembiranya hati kami melepaskan kalian menuju ke destinasi masing-masing. Betapa inginnya hati kami untuk mendengar deringan telefon dari kalian.. menceritakan pengalaman baru kalian di Universiti dan tempat BELAJAR masing-masing.. setelah mendapat title baru bergelar SISWA\I. Betapa tak sabarnya kami ingin menatap tulisan dari kalian .. bercerita bagaimana kalian telah mula mengumpul mad’u-mad’u baru ditempat kalian. Betapa gembiranya kami nantinya mendengar kalian mula ke sana-kemari mengikuti program bersama ikhwah dan akhawat di tempat baru kalian.… airmata kami berlinangan kegembiraan.. betapa tanaman kami telah menghasilkan buah. Usaha kami selama 5 tahun kalian bersama tidak sia-sia!

Hari berganti hari.. kami di sini terus dengan kesibukkan melayan adik-adik kalian yang terus tiba tahun demi tahun dan cuba untuk menjadi pelapis kepada kalian. Mereka bersemangat untuk meneruskan apa yang telah dilakukan oleh kalian. Mereka masih ingat ketika kalian bersama-sama mereka di dalam kelas, usrah, tamrin, dauroh dan mukhayyam. Mereka masih ingat.. kalianlah yang mendidik mereka dan mengasuh mereka sedikit sebanyak. Kami terus membantu mereka sekadar kemampuan kami ini.. agar mereka menjadi seperti kakak-kakak dan abang yang telah tamat belajar.

Kami tidak inginkan pembalasan. Kami tidak inginkan pahala dari kalian. Cukuplah Allah sebaik-baik pembalas. Apa yang ada di sisi Allah adalah lebih baik dan kekal. Kami akan tetap begini hingga ke akhir hayat.. selagi Allah masih memberikan kekuatan. Kerja kami ialah mengumpul tenaga-tenaga orang seperti kalian, memberi sedikit sebanyak ilmu dan kefahaman, mendidik apa yang terdaya agar ada tenaga baru untuk Islam.

Kami tidak inginkan harta kalian, tidak perlu kepada pujian dan sanjungan kalian. Tidak berhajat ingatan dari kalian, tetapi kami hanya mahu mendengar kalian telah menjadi tenaga professional Islam. Jadilah doktor, peguam, pensyarah, akauntan, programmer, businessman yang berjaya atau apa sahaja, yang pasti antum semua jangan lupa menjadikan kerja Islam sebagai sebesar-besar tugas. Kami hanya mahukan dari kalian menghidupkan jiwa-jiwa manusia yang telah mati. Itulah tanda kesetiaan kalian terhadap kami. Sebenarnya itu adalah janji kalian kepada Allah bila kalian berjanji untuk bersama kami. Allahlah yang akan menuntut janjiNya dari kalian.

- from Muallimah Munirah

p/s: diedit dari catatan seorang sahabat dalam mailboxku...hehe...

La Tahzan...Sunday, July 20, 2008

Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Minggu Per Minggu (29-40 Minggu)
Perkembangan bayi anda pada kehamilan 29-40 minggu (trimester ke tiga)---Mulai trimester ini bayi akan bertumbuh semakin besar, anda dapat melihat tendangannya di bawah kulit perut anda....

Memasuki trimester teakhir ini anda akan mulai mengunjungi dokter anda 2 minggu sekali, sibuk mencari nama unutk si kecil, dan kurang waktu tidur karena perut yang makin membesar ini....apapun itu dibawah ini perkembangan bayi dalam kandungan anda pada trimester terakhir ini.


Perkembangan bayi anda minggu ke 29-40 (trimester ke tiga)


Minggu ke 29:

Posisi bayi saat ini mempersipakan diri seperti posisi lahir dengan kepala kearah bawah. Jaringan lemak terus terbentuk.


Minggu ke 30:

Bayi anda mengisi hampir seluruh ruang di rahim anda. Ketika bayi menendang atau mendorong, anda dapat melihat kaki atau tangannya bergerak dibawah kulit perut anda.
Otak berkembang sangat cepat.


Minggu ke 31:

Bayi makin bertumbuh besar, maka ruangan rahim menjadi lebih sedikit, bayi akan berkurang gerakknya. Bayi kemungkinana dalam posisi melengkungkan badan dengan dengkul dilipat, dagu di dadanya dan tangan dan kaki saling bersilang.

Minggu ke 32:

Bayi berada dalam posisi kepala dibawah sampai nanti lahir. Bayi akan tetap menendang, gerakan rata-rata sehari meningkat 375 perhari, tapi anda tidak akan merasakan semuanya ini, 10 gerakan sehari sudah normal.


Minggu ke 33:

Anda akan makinmerasakan gerakknya karena bayi mengisi hampir seluruh ruang rahim. Gerakan akan menjadi aktif suatu waktu yang membuat anda tak nyaman,terutama ketika kakinya dibawah tulang rusuk anda. Bayi mempunyai seluruh rambutnya pada minggu ini.


Minggu ke 34:

Pertumbuhan terutama pada otak dalam minggu –minggu ini.
Semua system tubuh sudah terbentuk sempurna, walaupun paru-paru masih tetap belum matang. Bayi memberi respon terhadap suara yang familiar.


Minggu ke 35:

Bayi terus menambah cadangan lemak bawah kulitnya. Kepala bayi sudah mulai memasuki panggul.


Minggu ke 36:

Mulai dari minggu ini bayi sudah mempunyai ukuran dan kematangan yang siap untuk lahir. Jika bayi lahir pada minggu ini bayi lahir premature tetapi akan bayi akan baik saja.
Pada bulan terakhir kehamilan ini bayi akan mendapat antibody dari ibunya, seperti campak. Lemak akan terus bertambah diabwah kulit bayi setiap hari.


Minggu ke 37:

Bayi akan terus berlatih untuk mengerakkan paru-parunya, karena bayi akan bernafas setelah dilahirkan. Jika posisi kepala bayi dibawah maka kemungkinana kepala sudah memasuki panggul ibu pada minggu ini.


Minggu ke 38:

Reflek bayi sudah terkoordinasi, bayi sudah dapat mengedipkan mata, mengerakkan kepala, memegang, dan merespon suara, sentuhan, dan cahaya. Bayi sudah dapat membedakan antara terang dan gelap.


Minggu ke 39-40:

Bayi sudah siap untuk lahir. Bayi sduah terlihat cukup montok sekarang, dengan lemak yang terbentuk dibawah kulitnya, akan mampu mengatur suhu tubuhnya saat lahir.
Kulit bayi halus dan lembut. Berat bayi sekitar 2.7kg-3.2kg dengan panjang sekitar 50 cm.


Sumber : www.infoibu.com

Friday, July 18, 2008

Senarai Semak Persiapan Ummi & Daddy To Be...

Ini checklist terakhir sebagai persiapan menerima kelahiran cahaya mata....Terima kasih kepada Hasni yang menunjuki web ini...Harap checklist ini dapat membantu sahabat2 (bakal ibu) yang lain juga... ;)

Senarai barangan keperluan

Keperluan Bayi
Pakaian
baju lengan pendek/panjang
seluar pendek/panjang
sarung tangan
sarung kaki
lampin/lampin pakai buang
selimut
barut bayi
kain
tuala mandi bayi
almari/bakul pakaian
sapu tangan
tikar getah bayi
beg bayi
Mandian
sabun bayi
bedak bayi
losyen bayi
syampu bayi
besen mandi bayi
putik kapas
bakul alatan mandian
Penyusuan
botol susu
bekas simpan susu
berus botol susu
bekas simpan botol susu (warmer)
Tidur
bantal dan tilam
sarung bantal dan tilam
katil bayi
Lain-lain
minyak kembung perut
tisu lembab
pemotong kuku

Keperluan Ibu
Pakaian
baju
kain batik
makanan/jamu ketika berpantang
pad bersalin
stokin
sapu tangan
selipar
bengkung
Makanan/Jamu
susu
pil tambahan kesihatan
jamu bersalin
Penyusuan badan
bra menyusu
bantal menyusu
pad payudara
pam perah susu(ibu bekerja)
poncho menyusu
Lain-lain
bidan/tukang urut
batu tungku
buku panduan kelahiran
Beg ke hospital
Bayi
pakaian bayi
sarung tangan dan kaki
selimut bayi
botol susu
lampin/lampin pakai buang

Ibu
kad pengenalan
surat pemeriksaan doktor
baju ibu
kain batik
pad bersalin
stokin
pakaian dalam ibu
berus gigi & ubat gigi
sabun
tuala mandi
selipar
sapu tangan
biskut
kamera dan pastikan ada filem
dan bateri !!!

Jangan lupa sediakan beg !

Sumber : www.www.mamadamia.com

Saturday, July 12, 2008

Persiapan Kedatangan Orang Baru...Masuk ke minggu 33 kandunganku...Erm...perkara penting yang perlu diselesaikan sekarang ialah persiapan baby...sebenarnya masa kandungan dah masuk 7 bulan kena start beli barang2 baby...dan masa tu dah boleh masukkan barangan yang perlu di bawa ke hospital (masa nak kena masuk labour roam nanti..) ke dalam kereta dan bawa je ke mana2 kita pergi sebab dikhuatiri baby akan keluar bila2 masa je....

Anyway aku listkan la jugak antara barang yang dah disiapkan...kalu x cukup or tertinggal mana2..harap kawan2 membantu.... ;)
 1. Kain lampin
 2. Pampers (size new born and S)
 3. Baju baby lengan pendek & lengan panjang
 4. Sarung tangan & sarung kaki
 5. Wet tissue
 6. Putik kapas
 7. Tuala baby
 8. Selimut baby
 9. Barut perut baby
 10. Bedak dan minyak baby
 11. Set mandian baby (sabun, losyen, syampoo)
 12. Besen mandian baby
 13. Tilam dan bantal baby
 14. Tikar getah baby
 15. Botol susu (standby untuk air masak,harap2 dapat susu badan sepenuhnya...ameen)
 16. Berus botol susu
 17. Kelambu
 18. Kain
 19. Sapu tangan
 20. Bakul pakaian baby
 21. Katil baby

Tambahan untuk ibu....
 1. Majalah atau bahan ilmiah yang nak dibaca sambil lepak2 kat hospital..
 2. biskut Jacobs or Tiger
 3. Makanan/jamu ketika berpantang
 4. Pad bersalin
 5. Stokin
 6. Sapu tangan
 7. Selipar
 8. Bengkung
 9. Batu tungku
Erm...apa lagi ek?

p/s : terima kasih kepada kawan2 yang tolong ingatkan....

Wednesday, July 9, 2008

Empat perkara keluarga bahagia

 1. Sifat saling menyintai antara satu sama lain adalah unsur suci dalam pergaulan suami isteri. Cinta sebenar mempunyai makna lebih mendalam dan luhur tertanam di lubuk hati.
 2. Pasangan suami isteri perlu persefahaman menggunakan akal dikurniakan Allah, di samping bersopan dalam tutur kata dan tindak tanduk. Sikap saling memahami dapat mengelak rasa curiga dan prasangka.
 3. Suami isteri perlu saling bantu-membantu untuk membahagiakan keluarga. Suami isteri bersifat ‘keakuan’, tidak sesuai dengan kehidupan rumah tangga.
 4. Suami isteri semestinya memiliki sifat ikhlas dan jujur, sebagai teras kepada unsur lain kerana tanpa kedua sifat itu boleh mendedahkan kepada akibat buruk.
Firman Allah yang bermaksud,
“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara mu rasa kasih-sayang. Sesungguhnya pada yang sedemikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.”

(Surah al-Rum, ayat 21).


The Mirror
I looked into the mirror I wanted to see myself, as I am nothing more and nothing less, like a sensible mirror would serve me, but I saw a distorted image, because the mirror was a bit different, and I wonder why? I went and tried to look into another mirror I found myself in this mirror, a bit funny, and a bit different from the way myself should be in the mirror, I saw my feet were a bit short and my face no longer oval,
had I changed that much? I went to another mirror, hoping to find a good reflection, not that I want to be pretty, I just want to be me. But this mirror made me looked plump, and chubby. Oh No! Not that it’s not pretty, the problem is, it’s not me! I went on, trying my best looking into mirrors upon mirrors, some make me look ugly, oh! Some did make me look pretty, sometimes prettier than I should be, I should be happy with that, only that I did not because I don’t want to be pretty, I just want to be me. I was tired but I had to find one. So I searched for another mirror to look in, and I found one. Oh, it was a tiny bit broken on the side, probably someone had not been careful before, but it showed me the real reflection my face, my eyes, my nose, everything like I know it to be. So I was satisfied, and look no more, for I found the mirror I need, to see myself so clearly....


And... the best mirror for me is... MY HUBBY... thanx a lot! ;)


Bicara Hati

Aku: Siapa yang ingin berdosa? Tidak. Jika mudah boleh memilih, pasti semua insan ingin jadi baik, ingin membahagiakan orang lain dan ingin dibahagiakan. Tapi, seringnya tetap begini. Tetap berdosa dan berdosa. Walau sudah bertaubat dan serik untuk berdosa lagi, tapi selalu tetap diulangi lagi kesalahan. Oh Tuhan, mengapa begini? Aku ingin jadi baik. Aku cemburu dengan kebaikan orang lain...tapi mengapa aku tidak dapat jadi seperti mereka?

Dia: Tanpa dosa, seseorang tidak akan boleh jadi baik. Sebab, orang yang merasa sudah baik, itulah sebenarnya orang yang tidak baik.

Aku: Tapi, bukankah dosa akan dibalas dengan Neraka?

Dia: Ya.

Aku: Habis? Aku tak mahu ke Neraka...

Dia: Laluilah jalan ke Syurga.

Aku: Aku tak mampu...aku dah cuba, tapi tetap juga masih terus berdosa.

Dia: Memang jalan kebaikan itu Allah sediakan atas segala kesusahan.

Aku: Hingga menderita?

Dia: Ya. Menderita dengan dosa, itulah pintu ke arah kebaikan.

Aku: Tapi aku mahu jadi baik...

Dia: Bukankah lebih baik merasa diri tidak baik, kerana memang hakikatnya kita tidak baik. Segala kebaikan adalah kepunyaan Allah. Seringlah bertaubat...

Aku: Jadi apa erti hidup ini?

Dia: Hidup seperti putaran roda. Hiasilah hati dengan taubat agar rasa kehambaan menjadi cermin diri, tidak lagi ujub ( hairan diri ) dengan kebaikan, tidak sombong dengan nikmat, waktu itu hidup adalah untuk Tuhan. Waktu itu orang tidak berani dan tidak terlajak dengan dosa lagi.

Namun ujian tetap ada supaya peningklatan iman boleh terus berlaku.

Aku: Jadi sekarang?

Dia: Bimbanglah jika rasa berdosa dan rasa terseksa dengan dosa ini sudah tidak ada dalam hati. Jika bimbang dengan dosa ini sudah tiada, ia pasti diganti dengan rasa berbahagia dengan kebaikan. Sedangkan, itulah pintu kepada kelalaian dan kerosakan yang maha besar...

Cermin hati...


Kita bersusah hati kerana cermin kereta yang kotor. Lantas segera saja bertindak untuk membersihkannya. Tetapi jarang pula kita bersusah hati dengan kekotoran yang melekat di cermin hati. Sedangkan cermin kereta yang kotor hanya mengaburkan pandangan, tetapi kekotoran hati membawa bencana dunia akhirat. Terhadap bencana dunia boleh dilari-larikan diri. Tetapi bencana di akhirat, negara di mana hidup adalah untuk selama-lamanya, manakah pintu jalan keluarnya? Pilih dan buatlah perhitungan dari sekarang. Hisablah diri kita di sini sebelum pegawai-pegawai tuhan menghisab diri kita di sana…

Tidak akan kamu gundah gulana....
Ambillah dua batu...lontarlah satu batu seadanya dan lontarlah satu lagi sejauh jauhnya...batu yang jauh itu adalah apa yang kita rangcang...apa yang kita cita-citakan, tetapi batu yang dekat itu adalah kehendak Tuhan ......ape saja yang kita harapkan dan rangcang, sesungguhnya ketentuan Tuhan adalah lebih dekat lagi...lalu lihat pada tangan kita...lihat pada ibu jari yang bermaksud ugama...tangan tanpa ibu jari tangan tak dapat berfungsi... lihat pada telunjuk yang bermaksud ilmu...lihat pada jari hantu yang bermaksud nafsu lalu bila diukurkan jari, didapati nafsu mendahului ilmu lalu lihat pada jari manis yang bermaksud teman (suami) yang akan mengapit nafsu....lihat pada jari anak sebagai penyeri rumah tangga maka separuh dari ugama telah selesai....maka yang separuh lagi terpulanglah........

tidak akan kita gundah gulana bila kita tahu apa yang kita cari…


Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers