Sunday, June 14, 2009

Gigi dan Gigit...

Mok su kat mesir ada call umi beberapa hari lalu... tanyakan khabar, bercerita perkembangan dan ada soalan untuk nuruddin...

mok su : "sheikh nuruddin, gigi dah berapa batang tumbuh?"
nuruddin : "ha... ni nuruddin nak tunjuk kat mok su... kira la..."


yang ni nampak satu je kat bawah... tumbuh masa cuti sekolah baru-baru ni di rumah nenek chendering... time ni demam kejap je pagi tu tapi yang perasannya dia tak berselera nak makan nasi... asyik duk main gusi dan gigi tu dengan lidahnya... mujurla tak meragam... agaknya seronok dapat bermain dengan kawan-kawan (sepupunya) di kampung nenek...


sampai terdongak nak tunjuk gigi yang kat atas tu baru tumbuh sikit... itupun tak berapa nampak sangat kan...


"senyum macam ni baru boleh nampak kan umi..."

kadang-kadang nuruddin suka lagakan kedua-dua batang gigi atas dan bawahnya tu sebab berbunyi... kruk kruk kruk...

Biasanya kita tengok bayi tumbuh dua batang gigi bawah atau dua batang gigi atas dahulu (macam gigi arnab), tapi kes nuruddin ni tumbuh bahagian bawah dahulu sebatang dan atas pula sebatang... huhu...

Kata orang, biasanya bahagian gusi yang banyak dia gunakan akan tumbuh gigi dahulu... Kadar tumbuh cepat dan lambat gigi tu tak tau pulak kenapa? ada sapa-sapa yang tahu?

p/s : Umi ada tips nak kongsi untuk ibu-ibu yang mengalami masalah anak menggigit B kita bila dia dah tumbuh gigi... cara ni umi tanyakan kakak umi (Che Ngah a.k.a K.Ha) yang berpengalaman breastfeed semua anak-anaknya seramai 7 orang itu... caranya ialah apabila anak kita start menggigit, kita sembamkan B kita ke mukanya (jangan lama sangat), jadi dia akan berasa agak lemas dan lepaskan gigitan (sebab nak bernafas)... bila kita buat macam tu selalu, dia akan rasa bahaya menggigit sebab boleh lemas.. hehe.. setakat ni ilmu tu umi pakai untuk nuruddin dan alhamdulillah berjaya... so, untill now umi still breastfeeding nuruddin tanpa FM milk... syukur alhamdulillah... tinggal lagi setahun 2 bulan insyaAllah... ameen..

6 comments:

Nabila H.... said...

assalamualaikum..
wah...xsangka duk jauh pun bleh tengok gigi syeikh nuruddin..hik3..
klako je sheikhul soghir kita ni, senyum nampak gigi...(kalo dulu nampak gusi je)...tapi de gigi sebatang dua tu mencacatkn gambar la plak..hak3[jahatnye maksu]

xpe nnt bila da tumbuh byk gigi, posim maut la nuruddin nnt..huhu...

faizhanim said...

salam mun..

wah comelnya gigi nuruddin...
anas takde lagi bayang2 gigi tu...
tapi makan nak yang keras2 je...skg ni dah tak nak makan bubur...nak nasi yg real sama mcm kakak2nya mkn..

Mun said...

"ala... mok su masa kecik2 pun camtu jugak..", kata nuruddin.

Mun said...

salam k.zah...

kalu mengikut ilmu perubatan, nape ek faktor kecepatan dan kelambatan tumbuh gigi ni? ke xde faktor apa2.. just depends on nasib individu tu...hehe...

xpe...bgtau anas.. hero dok gadduh... lepas2 ni baru kekuatan sebenar dikeluarkan... ;)

Haruman said...

Salam mun..nk share jugak..kalo biasanya mak ana ajar kalo B kene gigit picit dagu dia n tolak bawah..insyaAllah..dgn sendirinya dia lepas..takut gak main sembam2 nih..heh..alhamdulillah, ank ke3 pun ana still breastfeedkn lg...cukup 2 tahun berenti la...tapi ms nk lepas susu tu punya la mak aih..susah bebenor..tak sampai ati pun ade..nenek ajar lepaskn susu hari lahir dia..maksudnya ahad ke, isnin ke..yg sama dgn hari lahir dia..tak tau la nape..tapi kene taruk something kat B laa..baru dia rasa smacam n xnk lg dah..bab tu rasanya ramai org banyakla caranya..k, mun..keep up ur effort...

Kelebihan menyusu badan:
Ibu yang menyusukan badan peranakannya lebih cepat kecut dan elok..and biasanya ibu yg menyusu badan lebih mudah nk ramping..betul ni...tak percaya??;)

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers