Tuesday, December 22, 2009

Cuti dan belajar...

Beberapa hari kebelakangan ni baru dapat rasa mood cuti sekolah walaupun beberapa hari sahaja lagi yang tinggal untuk sekolah dibuka bagi sesi tahun hadapan.... sebabnya dah terasa boring sangat kat rumah...huhu... memang takde can dah nak jenjalan cuti ni... asyik sibuk mengadap buku jah... bila habis exam, selain duk urus kerja rumah, dah tak tau nak buat apa pulak... adusss...

Terima kasih tak terhingga pada abi yang korbankan 10 harinya untuk bersama-sama umi di UUM. Abi bersusah payah jaga nuruddin dari 8.00 pagi sampai 6 petang setiap hari.. kadang-kadang dilanjutkan ke malam sebab umi ada discussion dan assignment... terharu umi dengan pengorbanan besar abi... thanx so much abang!

Tiada kata-kata yang lebih indah apabila kita menemui kekasih hati yang boleh bersama-sama kita dalam suka dan duka... sabar melayan kehendak dan kerenah kita yang entah apa-apa... bertolong bantu mengurus rumahtangga, memasak dan sebagainya... sangat memahami kita... berlemah lembut dengan kita... erm..cukup la tu, nanti tak mandi pulak abi... Ya ALlah berkatilah hubungan kami dan tetapkan kami dalam ikatan suci ini hingga ke syurgaMu... ameen...

Bulan ni masuk 2 tahun ikatan kami sebagai suami isteri... baru 2 tahun... masih jauh dan panjang ranjau dan duri yang menanti... entah bagaimana perjalanan yang di hadapan itu... moga ALlah permudahkan segalanya...

Ops.. cerita pasal nuruddin pulak, alhamdulillah 10 hari diasuh oleh abi, akhirnya nuruddin dah boleh terima FM... memang umi sedih jugak x dapat teruskan BF, tapi demi kebaikan anak yang kat dalam, anak yang kat luar dan kondisi umi yang dah bertambah tanggungjawab dan jadual lain, terpaksa umi korbankan dengan berat hati.... cuma kadang-kadang umi bagi jugak BF bila nuruddin nampak sedih sangat...

Di UUM, kami menetap di rumah tamu kolej, mujur ada sahabat ex-UTM yang jadi lecturer kat sana, ingat tak pada Presiden MPM 2004, Kamarul Irwan (Kem).. dia la yang menguruskan pasal penginapan.. alhamdulillah sangat selesa... thanx Kem! Abi pun ada teman 2 orang lagi suami yang turut sama mengasuh anak mereka yang sebaya nuruddin di rumah.. jadi abi taklah stress sangat sebab masih ada yang senasib dengannya... ;)

Kat Kedah, kami dapat kumpul ngan sahabat-sahabat UTM di rumah Yusuf... isteri dia masak spesial malam tu... Azrul Hisham pun sempat belanja kami di Kuala Perlis... terima kasih pada semua sahabat yang membantu dan meraikan kami di Kedah baru-baru ni... inilah fungsi nya sahabat seperjuangan... even takde family kita di mana-mana kita jatuh, insyaALlah masih ada sahabat sahabiah kita yang ALlah sediakan untuk membantu...

Tuesday, November 24, 2009

Sambung belajar... Nuruddin?

Alhamdulillah umi berkesempatan membuat Kursus Dalam Cuti (KDC) untuk Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah di UUM bermula 5 Disember ini... kursus ini dibuat selama setahun sahaja dan selain di UUM, hujung minggu belajar di Coconut Village, PCB, Kelantan... doakan umi dapat menyudahkan pengajian dengan baik insyaALlah... ameen..

Bila belajar ni, tentu dah banyak masa cuti tidak lagi bersama Nuruddin... kalau hujung minggu sahaja, umi kena belajar dari jam 8.00 pagi hingga 6.30 petang... kalau time cuti panjang, umi kena belajar di UUM... umi tak prepare sangat untuk tinggalkan Nuruddin... so stok EBM pun takde langsung dah sekarang... banyak direct feeding sahaja.... Nuruddin sekarang dah setahun 3 bulan...so, umi terpaksa buat keputusan untuk perlahan-lahan ajar nuruddin minum susu formula... dan hasilnya nuruddin reject susu-susu tersebut... tak tau dah nak buat macamana... kena try pelbagai susu lagi kot.. ada suggestion?

Hopefully segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan ALlah...

Monday, November 16, 2009

Pengasuh sebagai Murabbi

Umi nak kongsi satu perkara dengan teman-teman tentang pengasuh yang diamanahkan menjaga anak-anak kita...

Umi sama seperti ibu-ibu lain yang bekerja juga... terpaksa membuat keputusan besar iaitu memberi kepercayaan kepada orang lain untuk mengasuh anak kita dalam tempoh kita pergi bekerja... walaupun sebenarnya jika diberi pilihan, tentulah umi akan memilih untuk menjaga, mengasuh dan mendidik sendiri anak-anak di rumah...

Isu menghantar anak di rumah pengasuh atau nurseri terpulang kepada individu untuk menilainya... Umi memilih untuk menghantar Nuruddin bermula umur 2 bulan di rumah pengasuh... Sebenarnya bukan mudah untuk mencari pengasuh yang terbaik... pengasuh yang kita suka dan yakin dengan suasana rumahnya, cara didikannya, bahasa pertuturannya, kawalannya, makanannya dan macam-macam lagi...

Alhamdulillah, sebenarnya umi sangat berpuas hati menghantar nuruddin di rumah pengasuhnya kerana dapat sebuah keluarga yang islamic, sangat menyayangi nuruddin, tak berkira bagi nuruddin makan apa-apa yang dimasak, anak-anaknya pun suka kat nuruddin, umi pun dah anggap pengasuh tu macam keluarga... memang suka dan sayang la kat pengasuh tu...

Cuma ada satu perkara yang umi tak berapa berkenan dan umi agak risau apabila setiap kali umi datang untuk ambil nuruddin, tayangan di rumahnya selalu pada channel VEE iaitu siaran Astro untuk cerita Hindustan atau Tamil... umi tak suka bila tengok Nuruddin dibiasakan melihat tarian-tarian Hindustan yang pakaian dan nyanyiannya yang ntah apa-apa tu...

Kesian Nuruddin kan...di rumah pun kami jarang sangat menonton walaupun Ma Tok awal-awal lagi dah ambil siaran kartun astro untuk nuruddin... padahal yang minat kartunnya adalah abi... huhu...

Inilah cabaran ibu-ibu yang bekerja harus tanggung apabila meletakkan anak-anak di rumah pengasuh.... Oleh itu, sama-samalah kita mencari pengasuh yang terbaik untuk anak-anak kita agar minda dan fikirannya bersih untuk pembelajaran yang lebih sihat dan bermanfaat... dan apa yang lebih penting adalah untuk membentuk peribadi dan akhlaknya yang baik... moga anak-anak kita menjadi anak yang soleh dan bermanfaat untuk agama insyaALlah... ameen...

Sunday, November 15, 2009

Dream, Hope & Change

Assalamu'alaikum Warahmatullah. .Salam Perjuangan..

Semoga kita semua sentiasa berada di bawah lembayung kasih sayang dan rahmat Ilahi..

Pemimpin datang dan pergi silih berganti, tidak pernah putus walau semusim. Yang lama pergi meninggalkan kenangan dan pengalaman, yang baru datang membawa impian dan harapan.

Meluruskan Impian

Setiap insan mempunyai impian. Ada yang mempunyai impian yang kecil, ada yang mempunyai impian yang besar. Insan yang tidak memiliki impian, adalah insan yang tiada harapan.

Impian inilah yang akan memandu jalan kehidupan. Impian inilah yang akan menentukan setiap keputusan. Sekiranya impian ini terpesong daripada landasan Islam, maka kehidupan seseorang itu juga akan terpesong dan jatuh ke lembah kesesatan.

Oleh itu, wajib bagi setiap insan meluruskan impian mereka agar selari dengan fitrah dan tujuan manusia dijadikan oleh Allah S.W.T, iaitu tidak lain dan tidak bukan adalah untuk mengabdikan diri kepada Allah S.W.T. Untuk meluruskan impian ini, setiap muslim perlu bertanya kepada diri masing-masing, Apa erti saya menganut Islam?

Begitu juga impian setiap ahli sesebuah organisasi, lebih-lebih lagi sebuah jemaah Islam, perlu diluruskan. Apa tujuan saya menyertai persatuan/jemaah ini?

Meluruskan sebuah impian bukanlah suatu yang sukar, kerana impian yang lurus terhasil daripada Aqidah yang lurus. Paksi kepada Aqidah yang lurus adalah ilmu yang benar.

Ilmu yang benar adalah ilmu yang bersumberkan wahyu yang sahih. Sumber kepada wahyu ada 2, iaitu Al-Qur'an dan As-Sunnah (al-Hadith).

Al-Qur'an sudah dijamin oleh Allah S.W.T akan keasliannya, namun As-Sunnah tiada jaminan secara langsung daripada Allah S.W.T namun telah diilhamkan kepada para alim ulama' untuk merangka suatu sistem bagi menjamin keaslian sesuatu Sunnah itu, benar-benar ada 'asal'nya daripada Rasulullah S.A.W..Lalu lahirlah apa yang dikenali sebagai ilmu Mustholah Hadith.

Oleh itu, bagi meluruskan sebuah impian, maka perlu dipastikan ilmu yang menjadi sumber kepada impian itu adalah benar2 sahih daripada wahyu.

Menguruskan Harapan

Setiap daripada insan juga memikul harapan, sama ada harapan itu adalah daripada diri sendiri, kerabat terdekat, sahabat handai dan yang paling penting harapan daripada Sang Pencipta, Allah Azzawajalla.

Begitulah halnya juga di dalam jemaah. Setiap ahli memikul harapan. Harapan yang datang daripada segenap sudut. Harapan yang menyesakkan minda sekiranya ingin dihitung satu persatu.

Dan harapan ini harus diuruskan dengan baik agar ianya dapat dilunasi. Sabar dan teliti adalah kuncinya manakala gopoh dan cuai adalah musuhnya.

Memulakan Perubahan

"Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu mengubahnya sendiri."

Perubahan perlu dimulakan di dalam diri. Jika diri tidak berubah untuk menjadi lebih baik, maka harapan dan impian untuk mengubah orang lain mungkin tidak akan berjaya.

Sesebuah jemaah itu sendiri perlu dimantapkan organisasi dan pengurusan dalamannya, barulah segala perancangan untuk menyampaikan dakwah, mengkaderkan ahli dan membina pengaruh akan berjaya.

Pengurusan yang cincai dan caca-merba hanya akan melahirkan tindakan yang sambil lewa. Ibarat melepaskan batuk di tangga.

Objektifnya perlu jelas, Sasarannya/Mad' unya perlu tepat, Konsepnya/Pengisian nya/Aturcaranya perlu selari, Bajetnya perlu mencukupi.

Ini adalah elemen yang penting di dalam menentukan jatuh bangunnya sebuah organisasi. Sekiranya elemen ini diabaikan atau dianggap karenah birokrasi yang menyusahkan, maka tunggulah sahaja saat dimana organisasi tersebut akan jatuh atau pemimpinnya akan dijatuhkan.

Kesimpulan

Seorang pemimpin adalah orang yang akan menentukan kejayaan atau kegagalan sesebuah organisasi.

Antara kunci kejayaan seorang pemimpin adalah dia faham apa tanggungjawabnya, dan dia tahu apa yang perlu dilakukannya untuk melaksanakan tanggungjawab tersebut.

Saya kongsikan di bawah 21 perkara yang perlu diambil perhatian oleh setiap pemimpin. Wallahua'alam.

1. KARAKTER : Anda Perlu Cekal Seperti Batu

2. KARISMATIK : Kadangkala Pandangan Pertama Sudah Mencukupi

3. KOMITMEN : Membezakan Antara yang Melakukan dengan yang Hanya Berangan-Angan

4. KOMUNIKASI : Tanpanya, Anda Hanya Bergerak Seorang Diri

5. KECEKAPAN : Jika Anda yang Melakukannya, Mereka Pasti akan Mengikut

6. KEBERANIAN : Satu Orang yang Berani Sama dengan Sebuah Majoriti

7. KEBIJAKSANAAN: Tiada Lagi Misteri yang Tidak Dapat Diselesaikan

8. FOKUS : Semakin Tajam Fokus Anda, Semakin Tajam Kemahiran Anda.

9. BERMURAH HATI : Cahaya Lilin Anda Tidak Malap Apabila Menyalakan Lilin yang Lain.

10. INISIATIF : Tanpanya Anda Tidak Mungkin Keluar Dari Rumah.

11. MENDENGAR : Bagi Menyentuh Perasaan Mereka, Gunakan Telinga Anda.

12. KEGHAIRAHAN : Hargai Setiap Hari dalam Hidup Anda.

13. SIKAP POSITIF : Jika Anda Percaya Anda Boleh, Anda Pasti Boleh.

14. MEYELESAIKAN MASALAH : Jangan Biarkan Masalah Anda Menjadi Masalah.

15. HUBUNGAN YANG BAIK : Jika Anda Mempunyai Hubungan yang Baik, Mereka Akan Mengikut Anda.

16. BERTANGGUNGJAWAB : Jika Anda Tidak Sanggup Memikulnya, Anda Tidak Layak Memimpin.

17. BERPENDIRIAN TEGUH : Kecekapan Tidak Mungkin Dapat Menggantikan Keyakinan Diri.

18. DISIPLIN : Kecekapan Pertama yang Perlu Anda Pimpin adalah Diri Anda Sendiri.

19. SEDIA BERKHIDMAT : Bagi Terus Maju, Dahulukan Orang Lain.

20. KEMAHUAN HENDAK BELAJAR : Teruslah Belajar Supaya Dapat Terus Memimpin.

21. VISI : Anda Tidak Boleh Kejar Apa yang Anda Tidak Dapat Lihat.


- catatan : Adib Faisal Bin Yaacob

Wednesday, November 4, 2009

Wajah baru...

Untuk yang kedua kalinya, maaf pada sahabat-sahabat yang mengingati dan bertanya khabar dari jauh... banyak perkara nak dikongsi namun tak sempat dicoretkan di dalam personal blog ni...

Untuk pengetahuan, blog ni hanyalah sampingan untuk umi coretkan sesuatu jika ada kelapangan waktu sebagai kenangan untuk detik-detik berharga itu diimbas kembali... amatlah mahal sebuah pengalaman kerana tak semua pengalaman yang kita alami mampu untuk kita ingat kembali dengan mudah...

Oleh kerana dah lama sangat umi biarkan blog ini bersawang, jadi umi tukar template baru untuk dapatkan mood berblog semula... tapi tak pasti la mood ni tahan lama mana...huhu... mujur la abi rajin remind dan kasi semangat...

Banyak nak kongsi...

cerita pasal nuruddin yang dah besar, boleh berjalan time ramadhan baru-baru ni... dah pandai sebut nak, mi, bi, fish, dap (sedap), apa lagi ek... pandai dah salam, babai dan macam2... suka betul bermain dengan dia... sebab tu dah tak endah kat blog ni lagi... dan alhamdulillah masih fully BF...

pasal bonda yang tersayang telah kembali ke rahmatullah... al-fatihah... moga Allah tempatkan bonda bersama para solehin... sedih sangat sebab bonda pergi tiba-tiba tanpa sakit apa-apa... betul-betul rasa kehilangan...

pasal kereta yang dilanggar pelajar bermasalah di sekolah... haru sungguh!

pasal ramadhan yang penuh tragis... musibah berlaku pada kami semua ahli keluarga... namun semua itu ujian dariNYA...

pasal raya aidilfitri yang amat berbeza... sebab semua sibuk berbincang menyelesaikan masalah yang ditimbulkan oleh orang luar terhadap keluarga kami...

pasal nuruddin yang dah nak dapat adik... alhamdulillah... tapi lambat lagi... hehe...

dan macam-macam pasal lagi...

InsyaAllah coretan-coretan tu semua hanyalah ingatan umi pada perkara-perkara penting yang telah berlaku... umi takkan cerita semuanya di sini kerana penapisan itu perlu...

Wednesday, September 9, 2009

Lamanya tak jumpa...

Ramadhan Kareem!!!

Alhamdulillah dipilih memasuki alam tarbiyyah di bulan Ramadhan...

Terima kasih kepada teman-teman yang sudi membuka blog bertanya khabar... maaf sebab memang lama tul x update... selain modem dan line telefon rosak, kekangan masa bersama anak juga menjadi faktor malas untuk mengupdate blog...

InsyaAllah apabila masa tenang, lapang dan rajin itu datang lagi umi akan update blog ni...

Harapnya tak jauh sangat dari tarikh hari ini - 9hb 9 2009...

Last... moga Ramadhan kali ini dapat menghapus segala dosa dan kesilapan kita yang telah lalu... ameen..

Friday, June 19, 2009

Suami, isteri dan perjuangan...


Di ketika abi sedang bertugas di Manik Urai dan bermalam di sana dengan meninggalkan kami di rumah demi satu perjuangan iaitu untuk memenangkan Islam, umi pula sedang berusaha memujuk hati sendiri... baru kini dapat umi selami dan kini umi akur betapa sukar untuk melawan kehendak dan kepentingan peribadi kita...

Di waktu inilah benar-benar diuji dengan praktikal apa yang kita ucap sewaktu di kampus dahulu dengan penuh tegas dan yakin dalam bait-bait usrah, meeting muslimat dan perjumpaan muslimat bahawa kitalah srikandi yang akan menjadi bukan sahaja sayap kiri perjuangan malah akan membantu sedaya mungkin untuk memastikan suami kita berada di saf hadapan dalam perjuangan...

Semasa berteori di kampus, kita merasakan dapat melaksanakan semuanya... menghantar suami ke pintu yang belum pasti waktu pulangnya... memberi semangat dan dorongan apabila dirinya hilang punca... memberi pandangan untuknya keluar dari kebuntuan... berkorban harta kita untuk perjuangan... memberi jiwa kita untuk Islam... mentarbiyah anak-anak sebagai perkaderan.. memupuk biah solehah dalam rumahtangga... memastikan baitul muslim yang dibina berjaya dunia dan akhirat...subhanallah! Namun hakikatnya itu semua bukanlah mudah...

Sebagai manusia biasa, sesungguhnya sukar sekali untuk kita melakukan sesuatu yang nafsu tidak suka... melapangkan dada untuk melepaskan suami pergi meninggalkan kita dengan sendirian mengurus rumah dan anak... ditambah lagi apabila anak tidak sihat dan pelbagai kerja rumah yang ada... perginya pula tidak menentu, dan kadang-kadang hanya dapat berjumpa sekejap sahaja dalam sehari.... di waktu ini, iman dan muhasabahlah perlu ditingkatkan... jangan sampai kita menggunakan senjata tangisan dan pujuk rayu yang boleh melemahkan mereka... jika salah seorang tidak kuat, maka sia-sialah pertarbiahan kita di kampus apabila gagal dalam peringkat amal yang kedua iaitu pembinaan baitul muslim dalam harakah Islamiyyah...


Antara cita-cita abi dan umi dalam membina baitul muslim bersama mereka yang satu fikrah dan perjuangan ini adalah untuk menetapkan hati-hati kami agar terus di atas jalan dakwah ini serta memudahkan bagi kami lalui jalan yang penuh liku dan berduri ini... di waktu inilah dapat dinilai pentingnya memilih pasangan yang boleh memahami kerja buat dan taklifan yang telah diletakkan di pundak muslimin... tetiba umi dapat sedikit jawapan tentang kebarangkalian sahabat-sahabat yang ghuyub.... nauzubillah!

Moga abi dan umi dapat bergerak dengan baik secara serentak untuk semua peringkat amal dalam konsep harakah islamiyah yang diperkenalkan oleh asy-Syahid Imam Hasan Al-Banna iaitu pembinaan individu muslim, baitul muslim, mujtama' islamiyyah dan daulah islamiyyah... insyaALlah! Semoga Allah merahmati ikatan ini dan menempatkan kami bersama di syurgaMu... ameen..

Last... jom sama-sama renungkan intipati komik di bawah ni...

Sunday, June 14, 2009

Gigi dan Gigit...

Mok su kat mesir ada call umi beberapa hari lalu... tanyakan khabar, bercerita perkembangan dan ada soalan untuk nuruddin...

mok su : "sheikh nuruddin, gigi dah berapa batang tumbuh?"
nuruddin : "ha... ni nuruddin nak tunjuk kat mok su... kira la..."


yang ni nampak satu je kat bawah... tumbuh masa cuti sekolah baru-baru ni di rumah nenek chendering... time ni demam kejap je pagi tu tapi yang perasannya dia tak berselera nak makan nasi... asyik duk main gusi dan gigi tu dengan lidahnya... mujurla tak meragam... agaknya seronok dapat bermain dengan kawan-kawan (sepupunya) di kampung nenek...


sampai terdongak nak tunjuk gigi yang kat atas tu baru tumbuh sikit... itupun tak berapa nampak sangat kan...


"senyum macam ni baru boleh nampak kan umi..."

kadang-kadang nuruddin suka lagakan kedua-dua batang gigi atas dan bawahnya tu sebab berbunyi... kruk kruk kruk...

Biasanya kita tengok bayi tumbuh dua batang gigi bawah atau dua batang gigi atas dahulu (macam gigi arnab), tapi kes nuruddin ni tumbuh bahagian bawah dahulu sebatang dan atas pula sebatang... huhu...

Kata orang, biasanya bahagian gusi yang banyak dia gunakan akan tumbuh gigi dahulu... Kadar tumbuh cepat dan lambat gigi tu tak tau pulak kenapa? ada sapa-sapa yang tahu?

p/s : Umi ada tips nak kongsi untuk ibu-ibu yang mengalami masalah anak menggigit B kita bila dia dah tumbuh gigi... cara ni umi tanyakan kakak umi (Che Ngah a.k.a K.Ha) yang berpengalaman breastfeed semua anak-anaknya seramai 7 orang itu... caranya ialah apabila anak kita start menggigit, kita sembamkan B kita ke mukanya (jangan lama sangat), jadi dia akan berasa agak lemas dan lepaskan gigitan (sebab nak bernafas)... bila kita buat macam tu selalu, dia akan rasa bahaya menggigit sebab boleh lemas.. hehe.. setakat ni ilmu tu umi pakai untuk nuruddin dan alhamdulillah berjaya... so, untill now umi still breastfeeding nuruddin tanpa FM milk... syukur alhamdulillah... tinggal lagi setahun 2 bulan insyaAllah... ameen..

Saturday, June 13, 2009

Chocolate Dipped Strawberries dan Pisang Bakar Berkeju

Dah lama umi tak masukkan sentuhan resepi dalam blog ni... bila dah masuk kerja kembali ni masa tak berapa mengizinkan untuk umi selalu lepak di dapur... kecuali bersama-sama nuruddin tolong ma tok masak dan umi sempat juga masak lauk yang simple-simple...

Nuruddin dah aktif... selalu nak merangkak je ke mana-mana dalam rumah ni.. paling dia suka tengok ikan dalam akuarium, nak main ngan kucing kat luar... kutip segala benda yang padanya menarik untuk dibawa ke mulut dan macam-macam... jadi umi kena awasinya selalu...

Walaupun masih dalam tempoh cuti sekolah umi tak sempat juga mencuba resepi- resepi baru yang menarik... creamcheese dalam freezer dah lama umi beli nak wat cheesecake tapi tak jadi-jadi juga... susu nuruddin yang umi dah lama cairkan untuk dibuat biskut juga akhirnya rosak macam tu je bila asyik tertangguh...


Tapi ada sesuatu yang wajib umi akan usahakan juga
masak walaupun dah lewat malam, mengantuk dan letih iaitu bubur nasi nuruddin... umi takkan miss bekalan untuknya setiap hari di rumah pengasuh... itupun kena pantas dan siapkan dengan cepat... walaupun kadang-kadang terganggu juga dengan anakanda yang tiba-tiba terjaga dari tidur dan menangis bila uminya tiada di sebelah... betul la jadi ibu ni bukannya mudah dan kena banyak bersabar serta kuat semangat...

Itu belum masuk bab di tikar sembahyang... wirid dan doa kadang-kadang tak sempat sebab anak dah menangis... solat sunat, mengaji pun boleh miss... bukan lagi wajib everyday... lainnya dengan suasana sewaktu bujang-bujang dahulu... namun syukurlah sebagai ibu dan isteri ni, Allah telah sediakan pahala free untuk kita kutip mel
alui khidmat kepada mereka yang diamanahkan kepada kita... amanah kita sebagai isteri... amanah anak yang dianugerahi... amanah ibu bapa kita dan juga ibu bapa mertua... boleh dapat pahala mengembirakan hati suami... pahala melayan anak... pahala membuat kerja-kerja rumah... pendek kata, dari yang sekecil-kecil perkara hingga yang sebesar-besarnya... dari celik mata hinggalah kita tidur kembali... moga Allah memberi kekuatan kepada kita semua yang bergelar ibu... ameen...

Tetapi yang peliknya dalam sibuk-sibuk ni sempat lagi umi update blog tu...hehe... blog dan internet ni umi boleh buka dan baca dan update sikit-sikit time anakanda dah tido... bolehlah lepak depan pc kejap untuk relax... itupun kalau mata dan badan umi masih mampu bertahan...

Actually entry ni berkenaan tajuk yang umi tulis tu sebenarnya... macamana boleh jadi panjang lebar camni pulak... itula bila umi dah start menaip jadi panjang pulak ceritanya... astaghfirullah... bila la umi nak berubah ni....

Okey back to our topic, umi ada nak kongsi dua menu yang mudah, cepat dan pantas... Pisang Bakar Berkeju and Chocolate Dipped Strawberries yang umi sempat wat hari ni before abinya nuruddin berangkat ke KL pagi tadi... memang best!!!
cubalah...


Chocolate Dipped Strawberries
- resepinya mudah, umi cuma cairkan coklat bar dan celupkan dengan strawberry yang umi beli kat cameron hari tu... sedap...


Pisang Bakar Berkeju

Bahan-bahan
  • 2 biji Pisang Montel
  • Keju Parut
  • Susu/ Krimer Manis
  • Sos Coklat (Hersey's) - kalau tak ada, guna bancuhan serbuk milo + air or cooking chocolate pun boleh.
Cara-cara
  • Kopek kulit dan potong 2 memanjang pisang tersebut.
  • Bakar dalam oven (suhu 180°c selama 2 minit atau bakar guna api dapur sampai pisang agak layu dan berbau wangi.
  • Sapukan krimer manis pada bahagian tengah pisang dan katup semula. Curah sos coklat dan taburkan keju parut.
  • Siap...! nyum! nyum!
p/s : copy dari sini... gara-gara najwa mengidam nak makan pisang bakar berkeju ni, umi pun rasa nak mencuba juga... tak tau la sama tak rasa dengan yang kat Indon tu... hehe... tapi memang sedap...

Thursday, June 11, 2009

Cuti Ini Dalam Sejarah...

Cuti sekolah kali ini telah menjadi sejarah bagi umi apabila umi berjaya drive sendiri dengan anak ke kampung untuk yang pertama kalinya tanpa abi....keputusan ini dibuat setelah kami puas berbincang dan umi meminta izin pulang dahulu ke Terengganu dengan mengajak seorang anak sedara menemani incase nuruddin tetiba boring dan meragam sebab terlalu lama duduk dalam car seat dia...

Umi memang confident untuk drive jauh sorang diri cuma bila bersama anak kecil kita perlu consider pelbagai perkara... dek kerana umi dah tak sabar sangat nak jumpa nenek ngan tokki, abi pula masih ada program yang perlu dihandle selain kena bekerja... terpaksa la umi gagahkan diri jua...


Kami bertolak lebih kurang jam 3 petang dari KB... alhamdulillah nuruddin okey je sepanjang perjalanan sehinggalah di Besut dia merengek lapar... kami berhenti rehat di rumah Ayoh Sir jam 5.30 petang dan kereta bergera
k semula jam 7.00 malam... nuruddin dah mula mengantuk dan akhirnya tidur... walaupun sebenarnya tak elok bagi anak tidur waktu Maghrib, tapi kali ni umi terpaksa biarkan kerana itulah yang terbaik untuk umi memandu dengan aman...

Nuruddin terjaga apabila kami berhenti untuk membeli keropok lekor Sukaramai di Batu rakit... dan terus terjaga dan bermain dengan gembira sehinggalah di Kuala Ibai, dekat dah nak sampai kampung nenek barulah dia mula meragam dan nangis nak umi... terpaksa la sepupu dia, abang Khuzaifah pujuk... dan akhirnya selamat juga sampai rumah nenek ngan tokki di Chendering malam tersebut... alhamdulillah!


Umi bercuti di rumah nenek 5 hari sahaja... hari Selasa abi datang ke KT dan esoknya, kami sekeluarga berangkat pula ke KL untuk menghadiri Muktamar PAS Pusat... inilah pertama kali umi dapat menghadirinya, alhamdulillah! memang seronok... sambil menyelam minum air... dapatlah kami jalan-jalan dan makan angin di KL 5 hari juga... antara lain tujuannya abi nak beli handset baru sebab dopod PDA abi dah rosak... survey di Sungei Wang Plaza xde, akhirnya ketemu juga di Low Yat Plaza yang dicari iaitu HTC Touch Dual yang second hand je... dan bahagian umi kenalah ada juga barulah adil... umi berjaya memujuk abi untuk merembat satu beg Sembonia di Sogo... thanx abi!
http://www.mobilestopic.com/images/mobile/htc-touch-dual-3.jpg

Time pulang kami mengambil keputusan untuk melalui jalan ke Cameron
Highland on d way balik ke KB... jalan-jalan seharian di Cameron memang memenatkan namun seronok sebab boleh pergi sendiri tanpa ikut rombongan... boleh drop sesuka hati kedai-kedai mana yang kita nak... rupanya bahang kepanasan yang kita rasa di bawah ini sama juga di Tanah Tinggi Cameron yang berhawa sejuk itu... bezanya angin yang bertiup di sana menyamankan jadi xde la terasa sangat panas tu...

Sepanjang di KL kamera asyik duk terperap dalam beg laptop abi dalam kereta... asyik lupa je nak bawak keluar bersama gi jalan-jalan... cuma di Cameron kami ingat nak bawa kamera... so yang boleh snapnya hanya gambar-gambar di Cameron.. so, layan je la ye...


Kehijauan daun teh...


Time ni baru sampai di Cameron Valley Bharat Tea...


Nuruddin dan abi berlatar belakangkan ladang teh...


Nuruddin dan umi di kedai bunga-bungaan... suka sungguh nuruddin boleh jalan-jalan...


nuruddin teruja melihat kecantikan bunga...


di kedai tea Bharat lagi...


pokok cactus yang indah di belakang kami... nuruddin dah penat dan tertido...

Thursday, May 28, 2009

Guru dan Daie

Esok bermulanya cuti penggal pertama persekolahan... perancangan asal pihak sekolah SMU (A) Tarbiah Mardhiah ialah ingin menganjurkan Sambutan Hari Guru pada hari ini, namun terpaksa ditangguhkan kerana tingkatan 5 masih ada paper yang tertunda... jadi kami guru-guru mengambil peluang marking paper pelajar yang bertimbun...

Alhamdulillah, umi dah berjaya selesaikan paper 1 Science from 3 untuk keenam-enam kelas iaitu lebih 200 pelajar... tinggal lagi paper 2... inilah cabaran guru... walaupun cuti, masih ada kerja yang perlu dibawa pulang ke rumah...

Tahun ini masuk tahun ke-5 umi bergelar guru... bermula dari panggilan cikgu, ustazah, muallimah dan kini teacher... pelbagai subjek dikongsi bersama pelajar... Mathematics, Ekonomi, Akhlak, English, Komputer, Sirah, ICT, Additional Mathematics, Geografi dan terkini Science...

Walaupun bukan bercita-cita sebagai guru pada awalnya, namun setelah grad umi rasakan kerjaya guru inilah yang paling sesuai dengan jiwa dan paling dekat di hati umi untuk diapply... dan ianya bukanlah last choice kerjaya... mungkin jiwa ingin berkongsi dan bekerja dengan manusia yang menjadi pilihan umi setelah 5 bulan pengalaman bekerja dengan komputer yang bisu dan ternyata sangat boring...

Sememangnya cabaran guru cukup besar, bukan hanya memenuhi credit hour di dalam kelas, apa yang perlu difikirkan juga adalah pengisian dan kefahaman yang jelas berhubung fikrah, dakwah dan kepimpinan untuk mad'u... Gurulah yang berperanan menyuluh terang segala yang kelam dan menyingkap segala yang tersirat...

Oleh kerana still on May, umi harap masih belum terlambat untuk umi wish "Selamat Hari Guru" kepada semua yang pernah menyampaikan walaupun 1 ayat....

Last... umi nak kongsi satu daripada sms Hari Guru yang umi suka baca...

" Jika hari ini Sultan membisu tak bersuara,
Jika hari ini pemimpin BN gila kuasa,
Jika hari ini Hakim buat kerja macam orang gila,
semua ini bukan salah guru mendidik mereka,
kerana guru hanyalah insan biasa..."

Happy Teacher's Day!

Monday, May 25, 2009

Tag from K.Baiti

dapat tag wallpaper ni from K.Baiti... sori akak, baru perasan tag ni sebab lupa nak tukar address baru akak di blog kita... maaf ye!

Arahannya mudah sahaja...

1 - You have to printscreen the wallpaper you are using now..no cheating!

Ini dia wallpapernya....

2 - Tell why you love having it as your wallpaper?

Actually, wallpaper ni dari pc abi kat dalam bilik kami... dan gambar ni pun abi yang setkan jadi wallpaper... kiranya ini wallpaper pilihan abi la... dan sememangnya umi pun suka wallpaper ni sebab gambarnya cantik...

Gambar ni diambil oleh Uncle Raja Arif sewaktu program reunion alumni
KSPro Batch 82 UTM Skudai di Sungai Congkak, KL 1 Mei baru-baru ni... Lagi nak tengok gambar-gambar program di sini...

3- Tag 10 people..

ramainya... erm sape ek...

Dr. Faizah Hanim, bakal Dr. Nabila Hanis, Dr. Nasuha, Teacher Nabilah Mayyidin, Muallimah Raudhah, Ammar UM, Safwan KUIS, Sanaa, Muhasabiey and Ridwanto...

Sunday, May 24, 2009

Batch 82 @ Sungai Congkak..

Beberapa minggu kebelakangan ini aktiviti umi dan abi agak padat.. selepas menjengah KL untuk program Nisa' Indoor Games... pada minggu depannya pula, umi dan abi ke KL lagi untuk program alumni UTM KSPro batch 82 di Sungai Congkak...

Gambar yang umi paling suka... Uncle raja Ariff yang amik gambar ni...


Kaum ibu... rindunya kat sahabat-sahabat ni... akhirnya dapat berjumpa...

Kaum bapa tengah bakar daging kambing...

lagi gambar di sini...

Saturday, May 23, 2009

Laporan Nisa Indoor Games...



Ops... lupa pulak pasal Nisa Indoor Games hari tu... walaupun dah basi, umi nak laporkan jugak... umi hanya mampu memberikan Kelantan tempat keempat daripada keseluruhan negeri yang bertanding... pada mulanya umi dah berada pada kedudukan yang selesa selepas 3 papan umi menang, dan untuk papan yang keempat, umi bertemu junior KTC dan UTM umi iaitu makcik Uyun yang mewakili Johor... terus umi kalah... kakak kena mengalah pada adik untuk kasik dia menang.. haha.. jangan marah Uyun...

Walaupun mata umi lebih selesa daripadanya, lebihan papan yang dimenangi membuatkan umi kalah jua...
Tak kisahlah, yang penting abi menang dua kali acara dart dan chess melalui walk in individu.. kira berbaloi juga abi teman umi ke sana... dan lebih mengembirakan bertemu sahabat-sahabat Nisa' dari Pahang, Johor, Selangor dan Terengganu yang telah lama tidak bersua...

Last... terima kasih pada k.Sarah yang memberi kami rumah sebiji dan kereta sebiji untuk digunakan sepanjang kami berada di KL time tu... dan tahniah dapat baby girl... tak sempat jumpa Maryam... len kali insyaALlah...


jalan-jalan di Taman Tasik Shah Alam..

Tag- the 6th Sense

Ummi dah lama hutang tag oleh 2 orang untuk tag yang sama iaitu from Sanaa dan Kak Baity... jadi untuk tidak mengecewakan mereka, ummi nak jawab juga tag ni... instructions untuk tag ni mudah je, tengok kat bawah ni:

1. Go to your photos folder in your computer.
2. Go to the 6th folder of photos.
3. Go to the 6th picture in that folder.
4. Put the picture on your blog and description of it.
5. Invite six friends to join the challenge.
6. Link them in your blog and let them know they have been challenged.

So, ummi bukak la My Pictures dalam PC abi ni dan bukak folder yang ke-6... ummi pun upload gambar tersebut di entry ini...

dan... inilah gambarnya... nama folder gambar ni, Asbabul Nuzul..nape ntah abi pilih nama folder camtu, agaknya untuk nyatakan sebab turunnya kereta ini ke bawah kut...

Sadis sungguh gambar ni kan?... ex - sahabat-sahabat seperjuangan di UTM mesti cam gambar kereta ni...

Banyak sungguh jasa DR 1445 ini untuk jemaah Islam di kampus... sehinggakan saat-saat akhirnya di UTM pun hancur dalam perjalanan ke tempat program jemaah... moga Allah membalas segalanya dengan balasan yang sebaik-baiknya...

Ummi kisahkanlah sedikit berkenaan tragedi yang menimpa kereta abi yang telah diguna pakai olehnya semasa pengajian di UTM satu ketika dahulu... (ummi pun sempat la merasa beberapa kali naik kereta ni... tapi time tu kami tiada apa-apa relationship istimewa lagi... walaupun ummi tak nafikan perbualan spontan dalam kereta ini menyebabkan abi tak boleh lupakan ummi... haha...)

Kejadian berlaku sekitar tahun 2004... sahabat abi, Piye Nordin (bukan nama sebenar) meminjam kereta abi untuk dibawa ke program di sekitar Sedili... dalam perjalanan yang membawa 4 orang anak usrahnya itu, kereta yang dipandu terbabas dan telah menjunam ke dalam parit ... kereta terpaksa di tarik ke workshop dan didapati kerosakan teruk pada enjin dan bahagian-bahagian lain... namun syukur semua nyawa di dalam kereta tersebut selamat....

Abi tidak terlibat dalam kemalangan ini kerana hanya memberi pinjam keretanya untuk digunakan... abi telah berusaha untuk memulihkan sepenuhnya DR namun gagal... dan memandangkan keadaan DR masih lagi kurang baik walaupun setelah dibaiki, ma abah dan abi bermesyuarat untuk menjual sahaja DR tersebut... maka, saat itulah berakhirnya kelibat DR dari UTM dan juga rumah di KB ini....

Walaupun DR telah tiada, namun nama DR kekal harum di bumi UTM dan juga masih menjadi sebutan dan kenang-kenangan yang indah untuk kami kerana selain sumbangannya terhadap gerak kerja jemaah, DR jugalah yang telah membawa kepada pertemuan fillah ummi dan abi yang menjadi putik kepada Baitul Muslim yang sedang umi dan abi bina hari ini (untuk pengetahuan nuruddin)...

Itu sahajalah sedikit penerangan berkenaan gambar tersebut... dan untuk akhirnya, berikut adalah 6 orang yang ummi nak tag :

1. kak wid

2. kak su

3. najwa


4.
kak raudhah

5. kak faizah


6. mok su

Happy Mother's Day!

Masa datang dan pergi... pergi dan datang lagi... tak menunggu sesiapa... meninggalkan kita dengan seribu satu dosa dan pahala...

Wahai kaum ibu...
Alangkah lemahnya kita...
kadang-kadang begitu menderita dengan ujian, kadang-kadang pula begitu bangga dengan nikmat... kadangkala terlalu berani dan kadangkala alangkah takutnya... kadang-kadang gigih dan kuat, kadang-kadang sangat malas dan jemu... kadang-kadang begitu penyayang, sering pula pemarah dan tidak sabar... kadangkala bijak membuat keputusan, namun sering jua tewas dengan kebodohan... kadang-kadang ingin sekali menjadi baik, namun tidak kuat melawan nafsu dan syaitan... alangkah lemahnya kita!

Namun ketahuilah... wanita umpama jantung di dalam rumahtangga.. jika jantung diserang penyakit, akan terganggulan kelancaran perjalanan rumahtangga... apa lagi kalau jantung itu tidak boleh berfungsi... akan pincanglah sesebuah rumahtangga...

Moga Rahmat dan Kasih Sayang Allah s.w.t sentiasa bersama kita... diampunkan segala dosa-dosa kita dan dimudahkan segala urusan hidup dan mati kita... semoga kita dan semua kaum ibu berbahagia di dunia dan di akhirat...

"Selamat Hari Ibu"...

p/s : hopefully masih belum terlambat... still dalam bulan May kan... actually umi agak berkelapangan dan mood agak baik malam ni, so ambil peluang post mana-mana entry yang umi nak di ketika anakanda sedang lena dan abinya ada program MSK di PCB 2 hari...

Malin yang jahat...

Sangat lama umi menyepi dari menulis entry baru... mood untuk mencoretkan sesuatu tiada lantaran sibuk melayan nuruddin yang dah semakin aktif (umi dah payah nak ngadap pc sekarang) dan juga kerana hampir dua minggu line internet putus dek 2 kali kejadian kabel telefon di hadapan rumah jiran sebelah kami kena potong oleh pencuri yang kurang asam... baru telekom siap pasang kabel baru, then 2, 3 hari lepas tu kena kebas balik... dan terus telekom buat tiang baru di luar kebun abah... jahat tul pencuri!


inilah keadaannya...

Semenjak dua menjak ni isu samun, curi, ragut dan seangkatan memang menjadi-jadi... sampai naik gerun jugak bila selalu ditinggalkan berdua je ngan anak kecik... otak dah mengandaikan macam-macam.. kecut perut sungguh...

Umi ada cerita pasal pencuri masuk rumah...
Pada suatu hari, umi ditinggalkan sorang-sorang kat rumah (time ni nuruddin masih dalam perut umi)... ma, abah dan abi baru je keluar gi solat maghrib kat masjid... sambil duk lepak depan pc.. tak lama bunyi mangga diikuti pintu grill beserta sliding door dibuka... umi buat selamba sebab rasa maybe ada adik beradik yang balik rumah (walhal mereka semua jauh di KL nun)... dan akhirnya langsir bilik umi dikuak... umi just tanya tanpa tengok muka dengan jelas... "abang amir ke?" (xtau nape rasa nak sebut nama abang ipar yang paling sulung).. dan pencuri tu siap jawab..."erm..."...

Tapi lepas tu dia pergi dan umi pun terfikir... takkan lah abang amir kut... bukan time cuti pun... dan umi keluar tinjau sekejap je tapi rasa pelik dan terus kembali ke dalam bilik dan mengunci pintu dari dalam... umi dah nekad untuk tunggu sehingga abi pulang dan incase dia cuba bukakkan pintu bilik, umi akan jerit kuat-kuat... bayangkan dalam rumah sebesar tu, umi berseorangan berhadapan dengan pencuri lelaki... fuh, tak dapat nak dibayangkan..

Dalam bilik umi doa banyak-banyak... tak lama, dengar lagi sekali pintu grill dibuka... dan pintu bilik umi diketuk... umi pastikan dahulu suara orang di luar, dan alhamdulillah abi dah balik... rupa-rupanya pencuri itu dah lama keluar dalam keadaan pintu sliding door dan grill masih terbuka sedikit... tiada kecurian berlaku.. kami menjangkakan dia rasa masih ada orang lain di tingkat atas kerana lampu atas dibuka... dan yang pasti Allah telah mencampakkan rasa takut dalam hatinya menyebabkan dia terus keluar semula... alhamdulillah!


Lagi kisah pencuri yang pernah umi alami dan ceritanya di sini...

Disebabkan kejadian itu, ma dan abah dah tukar mangga yang lebih besar dan sliding door juga dikunci... Moral of the story, jangan mengadap pc waktu maghrib... banyakkan beribadah dan mengaji al-Quran...
dan kepada semua pencuri, insaflah kerana barang yang kamu ambil adalah haram untukmu dan takutlah kerana sudah pasti kamu akan mendapat balasan yang buruk di akhirat kelak! Moga Allah memberi hidayah kepada kamu dan kepada kita semua... ameen..

Friday, May 22, 2009

Why?

Blog bersawang? Istilah blogger-blogger yang lama tidak mengupdate blog... bagi aku bersawang kalau sesebuah rumah itu tidak dimasuki... walaupun tiada entry baru, dalam chatbox menandakan pengunjung masih ada walaupun aku tak mengharapkan blog ini dibaca oleh semua orang...

Review dan renew niat...

Hasrat mula-mula aku berblog adalah memanjangkan minat menulis aku terutama tulisan berbentuk dakwah dan juga menulis tentang diari cinta kami iaitu coretan tentang perjalanan hidup kami... dengan itu wujudlah blog yang diberi nama "Dunia Kami"...


Blog bagi aku salah satu medium berkongsi maklumat dan pengetahuan dengan semua orang... walaupun pernah terfikir untuk menutup blog ataupun menjadikannya private, namun terlintas juga tentang pentingnya berkongsi pengalaman dan maklumat kerana pengalaman merupakan guru yang sangat berharga dan tidak boleh dibeli... mungkin tidak berlaku pada kita tetapi ia merupakan pengajaran untuk semua... sangat mahal!


Apa yang pasti juga, apabila kenangan-kenangan kami yang tercoret di blog ini dibelek dan dibaca kembali, seronok rasanya dalam mengenang segala yang pernah dilalui walaupun tidak semua ditulis... cukuplah sedikit sebanyak sahaja sebagai kenangan... terutama kepada suamiku yang tercinta, adik-beradik, teman-teman lama, rakan blogger yang baru berkenalan, pasti kita ingin selalu keep in touch... dan ini salah satu medium yang boleh digunakan... selamat berblog!

Last... moga Allah rahmati selalu kerja buat dan hidup kita... moga semuanya kerana Allah... ameen...

Thursday, April 23, 2009

Memori Nisa' Games...

InsyaAllah jam 2.30 petang esok, ummi, abi dan nuruddin bersama-sama kontinjen dari Kelantan akan bertolak ke Shah Alam, Selangor untuk menyertai Nisa Indoor Games 2009 di sana... ummi dihantar sebagai wakil peserta peringkat dewasa negeri Kelantan untuk pertandingan catur... sememangnya kalau boleh ummi nak menang... namun tidaklah meletakkan harapan yang terlalu tinggi kerana apa yang lebih penting adalah pengalaman yang ingin dikutip disamping mengambil peluang berjumpa dengan sahabat-sahabat Nisa' dari Pahang, Terengganu dan Selangor khususnya...

Pada mulanya agenda hujung minggu ini telah dirancang lama oleh ma dan abah untuk membawa kami bersama-sama pasangan pengantin baru, Ayoh Zu dan Che Ja ke Pulau Redang... nuruddin pun dah seronok nak pergi... tetiba ummi dimaklumkan Nisa Indoor Games jatuh pada tarikh yang sama... memang ummi serba salah juga kerana kedua-dua program ini ada valu
enya yang tersendiri... dan abi memberi peluang kepada ummi untuk membuat keputusan yang ummi inginkan... setelah puas ummi berfikir, akhirnya ummi membuat keputusan untuk menyertai Nisa Indoor Games... abi menyokong sepenuhnya... thanx abi...

Imbas tentang kenangan 2 tahun yang lalu pada 17 Februari, Nisa Games 2007 telah diadakan di Kota Bharu, Kelantan... ummi pada waktu itu mewakili kontinjen Pahang dan menjadi pemain bola tampar... abi juga terlibat secara langsung sebagai krew Kelantan TV... sempatla kami berselisih secara kebetulan sebelum ummi menuju ke kereta K.Ida untuk pulang ke Terengganu malam terakhir program... dan relationship itu tetap menjadi rahsia kami dari pengetahuan sahabat-sahabat sehinggalah surat kahwin siap dicetak dan diedar 9 bulan selepas itu...
maaf semua!

Jom imbas kenangan-kenangan yang tercipta di Nisa Games 2007...



Kontinjen Terengganu membuat perarakan...


Pasukan Pahang mengibarkan kain rentang setelah diumum pasukan terbaik keseluruhan... yahoooo!

abi bersama krew Kelantan TV bergambar dengan Ruqqaya Al Ghasara, pelari pecut wanita dari Bahrain yang menjuarai lari pecut di Sukan Asia di Doha tahun 2006...

“Saya juga berharap atlet iltizam dengan pakaian Islam serta menutup aurat walau di mana sahaja berada, termasuk ketika bersukan, sebab ia jelas tidak menghalang seseorang itu aktif dalam sukan,” -Ruqayya Al Ghasara

Sunday, April 19, 2009

Jom Beraktiviti...

Antara aktiviti-aktiviti berfaedah yang dilakukan Nuruddin sewaktu di rumah...


Membelek-belek gambar kahwin ummi dan abi sambil mencari dan memastikan di manakah dirinya berada di waktu itu...


"ummi, kenapa tak jumpa-jumpa lagi gambar nuruddin ni?"


Membaca buku... ini adalah hobi yang dikongsi bersama abi dan ummi... tapi ummi sudah sibuk sekarang, tak sempat nak mengadap buku... tapi internet sempat lagi... huhu..


Belajar memasak dan menghidangkan makanan secara maya dari ummi...


Bermain bola... paling best bermain bola dengan atok...


Berkawan dengan toys kalau ummi dan abi sibuk...

Thursday, April 16, 2009

Qiaman dan Stand up!

Minggu lepas Nuruddin mengejutkan ummi dengan tetiba berdiri di hujung katil...
"macamana nurudin berdiri?abi letak macam tu ke?"
abi dengan selambernya bagitau, "tak lah.. nuruddin bangun sendiri..."

Owh, rupa-rupanya nuruddin dah boleh mengqiamkan dirinya sendiri walaupun still tak boleh nak bawa tubuh berjalan lagi... ye la, rasanya terlalu awal untuk sudah pandai berjalan, baru nak masuk 8 bulan... otot tak betul-betul kuat lagi sebab bila lama-lama berdiri, nuruddin letih dan akhirnya terduduk semula...
dan nuruddin juga dah boleh duduk dalam keadaan merangkak tapi still tak boleh merangkak lagi... rasa cam lambat la pulak merangkak... effect walker agaknya...

Teruja betul ummi bila first time tengok nuruddin berjaya membangunkan dirinya...




yang ni gambar sebelum pandai berdiri... cuma melutut dan belajar lepas tangan...


dan akhirnya dah boleh bangun sendiri dengan berpaut pada kayu di hujung katil...

Owh sibuknya...

Nuruddin dah menjadi sangat sibuk sekarang... macam-macam urusan yang dia hendak lakukan... nuruddin nak buat itu.. nuruddin nak buat ini... dan lagi yang itu... ini juga... begitulah sibuknya nuruddin.. kiri kanan depan belakang semua menjadi kerja buatnya dan habis dikerjakannya... memang rajin anak ummi...

Saat memandikan, memakaikan pampers dan bajunya juga adalah saat yang begitu sukar sekali... umi dan abi perlu berhempas pulas melawan agar berjaya untuk menyelesaikan semua itu sambil nuruddin melakukan urusan-urusan kerjanya yang banyak itu... sibuk sungguh anak ummi... fuhhh!


ini akibat terlalu sibuk... dah dapat hadiah kat hidung hasil mencium lantai... ntah tersembam kat mana masa ma tok gi tandas sekejap tinggalkan nuruddin yang tengah sibuk buat kerja dia... anak jantan kena bagi rasa sakit sikit kata orang-orang tua...

Tetiba ummi teringat lagu Sin Chan ni... jom layan...

Seluruh kota
Merupakan tempat bermain yang asyik
oh senangnya... aku senang sekali
Kalau begini akupun jadi sibuk
berusaha mengejar-ngejar dia

Matahari menyinari semua perasaan cinta
Tapi mengapa hanya aku yang dimarahi...

Di musim panas merupakan hari bermain gembira
sang gajah terkena flu pilek tiada henti hentinya
Sang beruang tidur dan tak ada yang berani ganggu dia
Oh sibuknya aku sibuk sekali...

Monday, April 13, 2009

Kesyukuran...

Pertama-tama dan selama-lamanya syukur kepada Allah s.w.t. atas nikmat masa, kesihatan, ketenangan, kebahagiaan dan lebih-lebih lagi nikmat agama yang Allah beri... tanpa keizinan dari ALlah, siapalah kita sebagai hamba yang serba lemah dan hina ini untuk melakukan sesuatu... sehinggakan untuk menyatakan syukur serta melahirkan rasa syukur itu juga adalah dengan izin Allah... Alhamdulillah!

Sebagai melahirkan rasa syukur umi sempena umi dah dapat kerja goverment Kelantan dan telah merasai gaji pertama baru-baru ini... umi dan abi telah menjemput ma, abah dan Nuruddin ke Hotel Raudhah untuk makan malam bersama-sama...

Tambahan pula ma dan abah telah banyak memberi kemudahan dan kebaikan kepada kami sekeluarga... syukur kepada Allah dikurniakan ibu dan bapa mertua yang sangat baik... moga umi juga dapat menjadi menantu yang menyenangkan dan mengembirakan mereka... ameen...

Sesungguhnya menyatakan syukur dengan lidah itu sangat mudah tetapi untuk menjadikan tindak tanduk seharian kita sebagai tanda bahawa kita adalah hamba yang bersyukur kepada Yang Memberi itu sangat sukar... "Ya Allah, berikan aku kekuatan"...

Sebagai tanda kenangan, umi sempat mensnap beberapa gambar pada malam tersebut...


yang dirai.. ma dan abah...


seronoknya Nuruddin malam tu...


Tengah syok makan baby bites... nuruddin kuat mengiri... kalau bagi tangan kanan pun sekejap je tukar kiri balik... kidal ke ek?

ayu kan my MIL... hehe...

p/s : anyway thanx ma and abah kerana sudi menerima undangan yang tak seberapa daripada kami...

Friday, April 3, 2009

Tag : Hajat a.k.a. Whistlist

Dah lama perasan tag dari k.Wid ni tapi tak sure kalau-kalau k.Wid ada ramai kawan nama Mun...hehe... tq k.Wid.. tag best nih... so, suka nak jawab...huhu...

Memandangkan birthday tak kunjung tiba lagi dan memandangkan abi pun berada di Perak sekarang... boleh la nak wat whistlist ni... untung-untung ada barang yang datang time birthday... tak pun time abi kelik dari Perak nanti... kan abi kan...

But... cam K.Widayu kata jugak, sebenarnya banyak dah yang Allah bagi kat kita... syukur sangat atas segala nikmat yang Allah bagi, Alhamdulillah...

Dah memang sifat manusia cam kita semua ni terutama umi la... x pernah puas dengan apa yang kita ada.... dan memang selalu kita berdoa ngan ALlah minta macam-macam... yang pasti tak salah meminta dariNya kerana sememangnya Allah menyuruh kita bermohon kepadaNya kerana hanya ALlah yang berkuasa atas segalanya... Subhanallah!
"Ya Allah, aku tidak ada daya dan kekuatan... melainkan daya dan kekuatan yang Engkau pinjamkan padaku dan Engkau boleh mengambilnya bila-bila yang Engkau mahu... ampunkan hambaMu dan jadikan aku hambaMu yang bersyukur..."

Panjang pulak celoteh umi sebelum sampai kepada maksud senarai whistlist umi ni... kalau memang dah tertulis rezeki umi untuk dapat semua ni pasti dapat insyaALlah...

The rules are:
1. Make a list of what you want on your birthday
2. The list should be 10 numbers
3. Give it to 10 frens of yours

So, jom layannnnnnnn whistlist umi....

1. menunaikan Haji ke Mekah (abi dah pergi, jadi tolong jaga Nuruddin ek... hehe... biar umi lak gi haji waktu usia masih muda ni.... tapi sebenarnya lagi seronok gi ngan suami sendiri tapi sape nak jaga nuruddin? huhu...)

2. nak gi melancong ke Bandung ( bila ek kita nak gi abi?)

3. nak gi Pulau Redang lagi... (tapi yang ni nak tunggu Nuruddin setahun la best sikit sebab dah boleh jalan...)

4. nak sangat bread maker supaya senang nak wat roti sendiri, roti pizza, pau dan macam-macam roti lagi... nak menguli doh cam leceh... lagipun ma, abah dan abang suka sangat roti... hari-hari duk beli roti... kalu boleh wat sendiri cam best pulak...

5. nak handbag baru... sekarang pakai yang hantaran... dia nyer kiut sangat jadi xleh nak sumbat2 barang nuruddin banyak2 dalam tu... jadi nak yang besar sikit tapi biar la berkualiti cam Sembonia or Bonia gak.. Carlorino pun ok juga... hehe..

6. nak netbook yang boleh muat letak dalam handbag umi.... wat searh internet dan keje2 sekolah... abi tolong servey yang paling bagus ek... hehe...

7. nak gelang tangan (pelaburan bentuk emas) yang ada design nama kita berdua... (yang ni nak pakai duit hantaran abi kasik umi hari tu ok jugak... x guna pun lagi except tambah pelaburan dalam Public Mutual Islamic Fund sahaja...)

8. nak abi berjaya dalam tanaman fertigasi... ameen...

9. nak jadi isteri yang solehah, dikurniakan suami yang soleh serta anak-anak yang soleh dan solehah... ameen...

10. last... dan inilah yang paling utama sekali yang kita kena pastikan dapat iaitu kebahagiaan dunia dan akhirat kita... moga Allah memberkati hidup kita semua dunia akhirat... ameen...

Selain1, 9 dan 10... yang lain-lain tu banyak yang dunia je... hehe...


10 friends yang umi nak tag... kak raudhah, kak faizah, kak suhaila, kak zahrah, sanaa, durratul khair, k.baity trg, fauziah apau, ridwanto dan muhasabiey...

Actually whistlist ni umi tuju khas untuk abi a.k.a abang tersayang.... tapi kalau ada sesiapa yang rasa nak bagi hadiah kat atas tu time birthday umi nanti ke, boleh juga... ;)

Tuesday, March 31, 2009

Birthday Sultan Kelantan

Hari Ahad petang bebaru ni tetiba abi muncul di tingkap bilik kami... "Assalamualaikum umi!" wah... terkejut umi... "Waalaikumusslam abi!"... abi wat surprise kat umi dengan tetiba balik dari Perak rupanya... umi gembira la... dan rupa-rupanya juga abi balik kejap je sebab kena amik baju yang nak dipakai Pemuda di Perak... satu van penuh berisi baju ( xde can la ummi nak tumpang naik van ke Bukit Gantang jugak...huhu...) dan hari Isnin iaitu esoknya abi dah nak ke Perak semula... sedih balik... isk..isk...

Oleh kerana esoknya kami akan berpisah sementara lagi, ummi pun ajak la abi berjalan-jalan malam tu tengok lampu yang berwarna warni di Kota Bharu sempena Hari Keputeraan Sultan Kelantan yang disambut oleh Jabatan-Jabatan Kerajaan... meriah sungguh! Kenderaan dan manusia pun ramai yang keluar malam tu...

Sempat la umi snap gambar melalui handset umi... (umi beli handset baru... Nokia 5320 Express Music sebab Cik Arah a.k.a Sarah kerosakan handset, jadi umi kasik handset umi kat dia) dan umi terpaksa beli Nokia gak sebab nak yang 'smart phone' dengan harga yang agak murah... kalu Samsung smart phone harga mau capai 4 angka... sedih kan.... terpaksa dengan sebab...

Inilah cahaya-cahaya yang menyimbah bandar Kota Bharu malam tersebut...




Dah penat jalan-jalan (sebenarnya x berjalan pun... meronda dalam kereta je)... kami pun singgah di restoran yang baru dibuka dekat Wakaf Che Yeh dan ni la first time Nuruddin duduk dalam high chair... muka pun cam takut-tajut je... xpe, ma tok kata nak cari kerusi rotan camni satu untuk Nuruddin... boleh la Nuruddin makan sama-sama kami lepas ni...


Last.. untuk abi yang bertugas di Perak sekarang... teruskan perjuangan.. moga Islam menang di seluruh kawasan! ameen...

Cahaya Islam Yang Bersinar... Allahuakbar!!!

Friday, March 27, 2009

Seven and Savings...

Pejam celik pejam celik... usia Nuruddin dah 7 bulan... macam2 perkembangannya sekarang... dah boleh duduk sendiri sambil bermain mainan (tapi ummi still kena jaga sebab pinggang dia tak betul2 kuat lagi, takut terbalik bila lama2)... dah boleh menarik tubuh sendiri untuk mencapai barang yang dia nak (sebab rumah pengasuh xde walker jadi selalu duduk bawah dan akhirnya boleh melungsur)...

Semua benda dia seronok nak main... yang paling
menarik perhatian dia, plastik, bunga2 gubahan, kain yang bergantung, tak kira langsir or baju orang dan juga buku or kertas2... bear dan mainan2 dia yang banyak kat playpen tak dihiraukan pun... dan yang pasti semua barang2 yang dia suka dibawanya ke mulut... gatal gusi sebab nak tumbuh gigi agaknya...

Nuruddin dah kenal orang-orang yang dekat dengannya tapi mujur la nuruddin ni jenis yang boleh pergi ngan sesiapa janji dukung dan bawa dia jalan-jalan atau bermain-main... paling seronok tengok dia main bola... beria-ia sungguh dapatkan bola tu... tak kira time dalam walker ataupun time melungsur...

Nuruddin kuat makan... rutin nuruddin makan makanan yang ummi masak dua kali sehari... dia kurang berminat cereal walaupun cereal beras kosong dicampur susu ummi... kalau nasi yang ummi campurkan sayur (bayam or labu or bunga kubis or pucuk manis or bronkoli) + ikan + kismis + carrot + kentang... kejap je dia habiskan dan dengan kuantiti yang banyak pulak tu... berselera sungguh! takpe la.. yang penting makanan tu berkhasiat dan ikut jadual... alhamdulillah bekalan susu ummi Allah izinkan cukup untuk sepeninggalan ummi waktu bekerja dan sewaktu nuruddin bersama ummi di rumah...


Kejap je nuruddin dah nak pandai merangkak dan berjalan... rasanya baru semalam ummi berkenalan ngan abi...hehe... dan ummi akui memang besar cabaran membesarkan anak... sehari ke sehari kita melihat dia membesar dan seboleh mungkin kita ingin bekalkan yang terbaik untuknya... hari-hari duk fikir tentang masa depan yang bakal ditempuhinya... selain yang wajib iaitu pendidikan rohani dan tarbiyyah yang ingin dibina hari demi hari... tidak dilupakan juga simpanan masa depannya? cukupkah hanya setiap bulan menabung untuknya di Tabung Haji? atau simpanan belajar manakah yang paling baik? Sahabat2... tolong ek kalau ada pandangan... moga Allah s.w.t mempermudahkan urusan dunia dan akhirat kita...

Dah hampir sebulan nuruddin ummi tinggalkan di rumah pengasuh time ummi kerja... alhamdulillah ada sorang kakak yang dah biasa mengasuh dan rumah dia depan sekolah ummi offer jaga baby... so, ummi pun setuju la... ummi dah start hantar bermula 2 Mac lagi... bulan Mac antara bulan yang banyak cuti sekolah termasuk la hari ni ummi cuti lagi selama 5 hari sebab Isnin dan Selasa hari Keputeraan Sultan Kelantan... yahoooo! errr... tapi tak berapa seronok cuti sebab abi takde kat rumah, abi kena gi Perak... uhuk..uhuk... takpela jihad.. kan abi kan... walaupun banyak cuti, nuruddin dah biasa dan kenal dengan pengasuh baru dia yang diajar nuruddin memanggilnya mak... kat rumah mak ada dua orang kakak sebagai kawan nuruddin yang berumur 2 dan 4 tahun... mereka la selalu main-main ngan nuruddin... sebab tu nuruddin tak meragam dan seronok jer... kan nuruddin kan... except time ummi muncul jam 2.00 petang, terus nuruddin meronta-ronta nak dapatkan ummi... rindu dia kat ummi...

Anak adalah anugerah Allah yang tidak ternilai... syukurku padaMu... Alhamdulillah!
Ya Allah, Jadikanlah aku ummi yang terbaik untuk anak-anakku dunia dan akhirat... ameen...


p/s : entry kali ini tidak bergambar sebab charger kamera rosak... huhu... tunggu abi beli yang baru la ye...

Monday, March 23, 2009

Info Pemakanan Anak

Ummi amik dari blog mama qaisara sebab info ni berguna... thanx lin...

Umur : 5-6 bulan
Tekstur makanan : Puree halus
Minuman : Susu Ibu 5x sehari
Makanan : Beras, pisang, ubi kentang, keledek, bayam, lobak merah dan mangga
Elakkan : Garam, gula, produk tenusu, makanan berasaskan gandum, telur, cili dan kekacang.

Umur : 6-8 bulan
Tekstur makanan : Puree sedikit kasar
Minuman : Susu ibu /FM 4x sehari, air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan
Makanan : Buah-buahan, sayur-sayuran, gandum, telur dan mentega kacang
Elakkan : Susu lembu segar, cili, garam, telur putih, gula, ikan dalam tin(sardin), organ dalaman haiwan.

Umur 8-9 bulan
Tekstur makanan : Lenyek atau kisar
Minuman : sama seperti 6-8 bulan
Makanan : sama seperti 6-8 bulan
Elakkan : sama seperti 6-8 bulan

Umur 9-12 bulan
Tekstur makanan : Cincang
Minuman : Susu ibu /FM 3x sehari, air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan
Makanan : Buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, daging, produk tenusu dan telur
Elakkan : Telur putih, cili, kerang-kerangan, garam dan gula(sedikit sahaja), organ dalaman haiwan dan lemak.

Umur 12-18 bulan
Tekstur makanan : Cincang
Minuman : Susu ibu /FM 2x sehari, air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan
Makanan : Sama seperti keperluan seluruh ahli keluarga
Elakkan : Telur mentah, cili dan kerang-kerangan

Info : Anak yg comel & gemuk bukan semestinya hasil drp pemakanannya yg berkhasiat. Anak yg kecil & kurus tidak bermakna mereka kurang zat. Semua itu bergantung kpd bagaimana ibu bapa membentuk corak pemakanan mereka.

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers