Sunday, March 8, 2009

Tag Muhasabah Boikot


Sori K.Baity sebab lambat plak jawab tag ni... internet tetiba beronar kat rumah... sekarang baru ok... jom kita sama2 jayakan!!! Tag ni berkenaan tajuk entry di atas.... dan perkara2 yang perlu dibuat adalah...

Senaraikan 5 produk dari senarai panjang di bawah yang telah anda boikot, dan senaraikan 5 produk yang anda cuba untuk boikot. Akhir sekali, senaraikan juga 5 produk yang anda dapati amat sukar untuk diboikot. Kemudian, tag 5 orang sahabat blogger anda yang lain.

Tag ni bertujuan memastikan mereka yang memperolehnya mengenalpasti produk yang dipakai yang telah memberi kesan pada hidup mereka dan hidup rakyat Palestin! Anda juga boleh membandingkan senarai anda dan senarai rakan anda dan lihat : jika mereka boleh memboikot sesuatu produk yang anda belum boikot, kenapa anda tidak boleh memboikotnya juga?



Syarikat : Phillip Morris
Produk : Rokok dan Makanan
Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector’s Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince

Syarikat : Coca-Cola - McDonalds - Burger King - Pizza Hut - KFC
Produk : Minuman
Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper

Syarikat : Nestle
Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby, Nescafe, Maggie, Buitoni, Nestea, Freskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips, Milo

Syarikat : Disney
Produk : Disneyland, Euro-Disney
Jenama : Disney, Kartun, Filem

Syarikat : Delta Galil Industries Ltd.
Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut
Jenama : JC Penney , Carrefour, Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca

Syarikat : Nokia
Produk : Telekomunikasi, telefon bimbit dan elektronik

Syarikat : Danone
Produk : Makanan, minuman dan biskut
Jenama : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob biscuits, Danone yogart, HP foods, LEA & PERRINS, Sant? Galbani, Danao, Danette, Biskut Tiger, Oreo



Syarikat : Johnson & Johnson
Produk : Kesihatan

Syarikat : Revlon
Produk : Kosmetik

Syarikat : AOL Time Warner
Produk : Media Elektronik dan Cetak
Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine

Syarikat : IBM

Syarikat : L’Oreal
Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson

Syarikat : Intel
Produk : Perkakasan computer

Syarikat : Estee Lauder
Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila

Syarikat : News Corporation
Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins

Syarikat : Kimberly-Clark
Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex

Syarikat : Sara Lee
Produk : Pakaian, Kesihatan
Jenama : Hanes, Playtex, Champion, Leggs, Douwe Egberts, Bryan, DIM, Ambi Pur, Bali, Superior Coffee, Just My Size, Kiwi, Maison Cafe, Nur die, Pilao, Lovable, Outer Banks, Wonderbra, Sanex, Pickwick, Gossard, Body Mist, Brylcreem, Aqua Velva, Mandian Radox, Glade

Syarikat : Procter and Gamble
Produk : Kesihatan, sabun, syampu
Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, Colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action 500, Bonux, Mr Clean

MARS INC - Bounty, M&M’s, Mars, Snickers, Twix, Uncle Ben’s, Whiskas, Pedigree, Balisto, Brebbies

HASBRO - Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger

GILETTE - Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman

COLGATE PALMOLIVE - Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic

Haagen, Dazs Ben & Jerry, CAMPBELL, Kellogg, Canderel, Levis, Raid, Heinz, Caltex


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5 product yang saya dah boikot :
1.
Nokia – sekarang pakai Samsung... itupun selepas N70 dicuri... tapi rasanya cam Nokia gak lagi best...huhu...
2. Nestle (Nescafe/Milo/Maggie – dah tukar ke Indocafe, Vico dan Mamee)

3. Colgate (pakai Halagel)

4. Kotex (tukar ke Intimate...best..)

5.
Intel (dah lama pakai AMD..)

5 produk yang saya dah cuba boikot :
1.
Mc D, KFC, Pizza (sangat memerlukan ketinggian mujahadah....mujur abi kuat gak sikit...haha)
2.
Procter and Gamble - syampoo Pantene ye jugak ek? apapun dah cuba berjinak-jinak ngan Sunsilk lurus menawan... best gak...
3. Danone - biskut Jacobs dan yogurt...
4. Tisu Scott, Scottex dan Kleenex under Kimberly-Clark - banyak lagi alternatifnya...

5.
Gillette - cari jenama lain... berlambak lagi kan...

5 produk yang sukar diboikot :
1.
Star Wars - games dan buku cerita yang digemari abi... mujahadah abi.. jom!
2. Kraft Cheese - selalu beli keju jenis ni sebab lagi best dan ianya dijamin halal... ada cadangan?
3.
Johnson & Johnson - suka guna shower form dia... bedak dah tukar ke Pureen..
4. Oral-B - berus gigi dia bagus sangat... suka guna..
5. Glade dan Ambi Pur - susah nak cari alternative pewangi kereta yang tahan lama dan best bau macam jenama ni...

5 Orang Yang Saya Nak Tag :
1. Kak Baiti
2.
Kak Widayu
3.
Sanaa
4.
Nabila Hanis
5.
Kak Zah

Sekarang ummi dan abi sedaya mungkin cuba mengelak yang mana termampu insyaAllah.... selebihnya kalau dah terpaksa jugak (boleh guna perkataan ni ke?), pejam mata sahaja la nampaknya... ampunkan hamba-hambaMu ini
ya Allah...

Semoga ianya benar-benar membantu usaha kita dalam menentang kezaliman Israel. Amiin...

5 comments:

iu @ wid said...

siap dah tag..hihi..

Icon Wear said...

Erk?
kena tag balik ke?hu-hu...
Terima kasih atas jawapan...

Nak tanya sket...biarlah malu pun...
Pad Intimate best ke?
Skrg tengah cari yang sesuai sebab as we know, memang ramai yang guna Kotex...

Satu lagi, deodorant pakai apa?
Kak Baity biasa pakai Sanex dulu...baru je dua bulan stop pakai sebab Sanex under Sara Lee...
so skrg ni, tiap2 bulan test deodorant berlainan... Setakat ni, Rexona ok sket...

Nabila H.... said...

assalamualaikum...
ai...tag ni nk suh muhasabah balik ke ni? hehe..
hmm...
dulu ingat ingat lagi time abu nuruddin bujang siap letak boycot israel lam blog...bila tanya boycot x...dia kata xlg...sambil ketawa...hope skrang abu wa ummu nuruddin makin kuat mujahadah...(berenti la makan maggi or mee segera tu...xelooook...amik paling kerap pun sebulan skali dah la...lgpn xsampai tahap xde duit nak beli beras pun lg kn?...hehe)

menjawab persoalan kak baity di atas...intimate so far ana tgk ok je..alhamdulillah la...kdg2 rasa lebih suka pakai intimate coz kotex yg last skali ana guna rasa cepat terkoyak je plasti dia tu..(sorohah betul cakap!!hehe..)tapi sesetengah yg cerewet tu mmg xleh n susah nak tukar jenama...mcm ana ni bagi le jenama pe hentam je seme...asalkn xbocor dah..senang2 pakai kain je la...haha..

mcm rexona tu dgr kata yg dernmark nyer(tapi ana guna yang tu gak...yg len xmendatangkn kesan yang memuaskan)...kdg2 kn bila kita nak tul2 boikot ni, seme alat2 kosmetik kdg2 kena tinggalkn kecuali keluaran org melayu je...makanan2 blajar wat sdiri je seme (silap hari bulan leh buka bussiness sdiri..hehe)

kak mun..mcm restoran fastfood tu...elakkn la...sbb klu mcm kentang goreng(or pape saja yg digoreng) biasanya akan guna minyak yang sama...minyak yang diguna byk kali terutama menggoreng ubi kentang ni xelok sbnrny...ada kajian kata leh mnyebabkn kanser...(although kdg2 mmg syg sgt nk buang terutama kat mesir ni...minyak mahal gile...botol 1 liter tu da 7-8 genih...)

ceh...ni dah masuk bab kesihatan le plak...lari tajuk tul...ni baru menaip...bukan bagi mic lg..haha...kak mun...bila nak berwebcam ni ek? sbb hanis mmg bz sgt2...except ari jumaat petang(malam kat malaysia)...busy dgn extra class n mesyuarat sana sini...kdg2 de program...n mcm2 lg...

n satu lagi...sunsilk klu tak silap under unilever... n xingat da rujuk kat ne, unilever ni jenama boikot gak...tolong cek balik arr...hanis xsmpt wat research pun ni...huhu..n then maklumkn kat hanis yerk..
caiyok2!! untuk penanaman lada kat rumah tu...haha

Hj Adib said...

boikot sket2 tokleh ko?wak slow2

Mun said...

to k.wid :

thanx sudi jawab tag..


to k.baity :

1st thanx sbb tag kasik saya muhasabah balik...

erm.. intimate ok jer sebab pada saya yang paling penting mudah dibasuh sebelum dibuang... so intimate cam kotex gak, mudah dibasuh...

deodorant jarang2 je pakai sebab rasa x memerlukan sangat..hehe...tapi yang paling best setakat ni pernah guna n still guna sampai sekarang, nivea whitening...betul2 berbaloi...hehe... tapi x sure barang perlu boikot ke x.. ada sape2 tau?


to nabila hanis :

kak mun setuju nge abe cha..huhu..

apapun thanx sudi ingatkan kak mun.. sebenarnya memang kami jarang2 sangat je makan fast food n maggee ni...x caya tanya kak mun..betul la katanya...

bila berkebetulan kita sama2 ym...kita berwebcam ek..dan kak mun akan panggil ma join sekali...

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers