Wednesday, July 23, 2008

Adakah Aku Ikhlas?

Kita semua maklum bahawa keikhlasan itu menjadi pra-syarat untuk apa­­2 amalan kita diterima oleh Allah swt. Kerana kita inginkan amalan kitalah yang bakal menjelma sebagai makhluk yang indah bila kita di dalam alam barzakh nanti, kita berharap agar amalan kitalah yang dapat membela kita pada hari pembalasan kelak.

Sudah tentu, niat pada permulaan kita membuat sesuatu, hinggalah ke akhirnya perlulah hanya kerana Allah semata-mata. Tidak kira amalan itu menyentuh perkara peribadi mahupun dalam kehidupan berdakwah. Namun, ibarat kita hendak mengenal samada kita sudah terkena penyakit 'chicken pox' dsbnya, ada tanda-tanda yang dapat menolong kita memastikan adakah benar kita ini ikhlas.Antaranya:-
*Kita takutkan sanjungan dan pujian manusia.
*Kita tidak berasa hati apabila usaha dikritik oleh manusia.
*Kita tidak berasa bangga bila dipuji.
*Kita sentiasa menganggap diri cuai dalam ibadah akibat sikap taajub akan diri sendiri.
*Tidak malas, lembab dan ketinggalan dalam kesusahan.
*Tidak jemu dalam berusaha mengajak orang kepada Islam.
*Tidak menjauhkan diri dari jemaah walau dicaci manusia.
*Di dlm organisasi/jemaah,tdk teringin menjadi ketua tetapi tetap bekerja dan menyumbang.
*Menjadi pemimpin atau pengikut, mana satu tidak menjadi hal.
*Tidak marah malah gembira, bila muncul seorang yang baru menjadi ketua (namun bukan bermaksud tanggungjawabnya sendiri berkurang, krn amanah bkn dr manusia ttp dari Allah).

Begitulah antara perkara­­­­­2 yang perlu kita perhatikan. Ini hanyalah panduan sahaja sebagai langkah berjaga-jaga bagi memastikan amalan diri kita sendiri bersih dari sifat ria', taajub, takabbur dan seumpamanya. Pekerjaan yang zahirnya baik, tetapi jika diselimuti oleh segala sifat yang batil tersebut, maka sia-sialah di sisi Allah swt. Hatta mereka yang berperang di saff hadapan dan mati di medan peperangan. Walau bagaimanapun, atas kelemahan manusia, tidak layak sebenarnya untuk menilai atau menghukum orang lain ikhlas ataupun tidak.

Kita hanya boleh melihat yang zahir sahaja. Allah swt yang Maha Mengetahui dan hanya Allah swt sahajalah yang berhak membalas segala amalan. Samada amalan yg baik atau sebaliknya.

Sama-samalah kita berdoa:
Wahai Tuhan kami! Perbaikilah hati kami, hapuskanlah cacat cela kami, pimpinlah kami ke arah kebaikan, hiasilah kami dengan taqwa, kurniakanlah kepada kami taat setia kepadaMu sepanjang hidup kami. Tuhan kami! Jadilah kami ikhlas kepadaMu, syukur kepadaMu, bertawakkal kepadaMu,
taubat kepadaMu, khusyuk kepadaMu. Sesungguhnya kami mohon kepadaMu ketetapan di dalam urusan ini, keazaman di dalam hidayah, tolonglah kami mengingatiMu, menyebut namaMu, mensyukuri nikmatMu, baik ibadat kepadaMu.‘

"Ya ALlah ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan hati-hati kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk; anugerahlah kepada kami akan rahmat kerana sesungguhnya Engkau Tuhan Yang Maha Pengurnia".

Ameen Ya Rabbal 'Alamin...

No comments:

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers