Saturday, July 12, 2008

Persiapan Kedatangan Orang Baru...















Masuk ke minggu 33 kandunganku...Erm...perkara penting yang perlu diselesaikan sekarang ialah persiapan baby...sebenarnya masa kandungan dah masuk 7 bulan kena start beli barang2 baby...dan masa tu dah boleh masukkan barangan yang perlu di bawa ke hospital (masa nak kena masuk labour roam nanti..) ke dalam kereta dan bawa je ke mana2 kita pergi sebab dikhuatiri baby akan keluar bila2 masa je....

Anyway aku listkan la jugak antara barang yang dah disiapkan...kalu x cukup or tertinggal mana2..harap kawan2 membantu.... ;)
  1. Kain lampin
  2. Pampers (size new born and S)
  3. Baju baby lengan pendek & lengan panjang
  4. Sarung tangan & sarung kaki
  5. Wet tissue
  6. Putik kapas
  7. Tuala baby
  8. Selimut baby
  9. Barut perut baby
  10. Bedak dan minyak baby
  11. Set mandian baby (sabun, losyen, syampoo)
  12. Besen mandian baby
  13. Tilam dan bantal baby
  14. Tikar getah baby
  15. Botol susu (standby untuk air masak,harap2 dapat susu badan sepenuhnya...ameen)
  16. Berus botol susu
  17. Kelambu
  18. Kain
  19. Sapu tangan
  20. Bakul pakaian baby
  21. Katil baby

Tambahan untuk ibu....
  1. Majalah atau bahan ilmiah yang nak dibaca sambil lepak2 kat hospital..
  2. biskut Jacobs or Tiger
  3. Makanan/jamu ketika berpantang
  4. Pad bersalin
  5. Stokin
  6. Sapu tangan
  7. Selipar
  8. Bengkung
  9. Batu tungku
Erm...apa lagi ek?

p/s : terima kasih kepada kawan2 yang tolong ingatkan....

6 comments:

hasni said...

Salam, boleh layari di http://www.mamadamia.com/ untuk chek list.

ayu said...

ubat nyamuk..jgn lupa..heheh

Mun said...

Thanx hasni(acik ek?)...memang web tu sangat2 membantu...tq again...

Ayu, nape ubat nyamuk plak?untuk guna kat umah ker kat spital?hehe...kalu kat umah memang dah sedia ada kan...anyway thanx sudi tinggalkan catatan kat sini...ni ayu yang mana satu ek?

iu @ wid.ayu said...

hehehehe... sajek jek gurau2..:) selamat2 semua...

kak wid lar...:)

iurf.blogspot.com

Mun said...

Oooo..kak wid rupanya...;)

Selamat untuk K.wid juga...

Anonymous said...

wah....meriahnyer nak sambut orang baru...bagus...bagus..

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers