Friday, October 10, 2008

Raya yang Disyukuri...

Raya Aidilfitri tahun ni merupakan yang paling istimewa dalam hidupku...pertama kali raya bersama suami dan anak...anyway raya setiap tahun pun best...best waktu bujang...manja2 dengan che ayah...abang2...kakak2...dan adik2...namun sifat kemanjaan dengan mereka tidak kurang malah masih kekal walaupun aku dah bergelar isteri...dan yang paling tragis bila pagi2 raya yang syahdu tu aku terlupa langsung nak salam tangan suami tercinta...x teringat langsung...dah terbiasa salam ngan che ayah dan adik beradik lain jah...padahal malam tadi bukan main berangan pagi2 raya nanti nak karang ayat2 best sambil cium tangan abang...isk...isk...maaf ye abang...dan yang pasti sekarang kehidupan lebih bermakna dengan adanya suami dan anak di sisi sebab dah semakin bertambah manusia yang perlu disayangi dan menyayangi kita...alhamdulillah...

Sehari sebelum Raya sempat mengemas rumah sampaikan exhausted dan sakit2 belakang...dah tak kira belum habis pantang, bertungkus lumus juga tolong Sarah dan Kak Loo (Rodiyah) mengemas...malamnya dah penat sangat...che suruh berehat...risau gak tengok orang yang baru 35 hari lepas beranak buat itu dan ini....

Pukul 12 malam bangun kembali bila badan dah rasa sihat selepas melalui proses rechargable tenaga yang baik... sebabnya dah cadang ngan abang nak buat trifle malam ni... sempat la menyiapkan 2 biji trifle yang besar... sambil2 tolong che buat nasi dagang kat dapur...

Tahun ni memang genap 30 hari sepanjang Ramadhan aku tak dapat berpuasa...sedih memang sedih...tak dapat nak gambarkan betapa aku rasa asing sangat...betapa berkurangnya penghayatan aku terhadap Ramadhan tahun ni...tak dapat khatamkan Quran... bertarawih... bertadarrus... bersahur... berbuka... berqiamullail... dan macam2 lagi... lainnya aku rasa... sementelah baru pertama kali mendapat anak memang masa dirasakan begitu pantas berlalu bila asyik melayan anak dan kesihatan kita yang baru nak pulih... tetiba je siang... eh, dah malam ke... macam kejap sangat... sedar tak sedar dah Syawal rupanya... namun semuanya ada hikmah yang tersembunyi... syukur dan redha dengan perancanganNya... Bila aku check kalender hijrah tarikh lahir aku jatuh pada 2 Ramadhan...besar hikmahnya kan... ;) Moga kekuatan diberikan oleh Allah kepadaku agar aku cepat2 dapat melangsaikan semua hutang puasa aku dengan segera dan sebaiknya insyaAllah...ameen...















Raya Aidilfitri di Chendering suasana kampung...sebab hampir semua jiran tetangga ada hubungan saudara dengan che dan ayah...dan selepas solat raya memang amalan berkunjung mengunjung sangat2 dirasai...suasana raya memang meriah setiap tahun di Raya pertama sebab che orang yang dihormati di kampung sebagai Tok Guru mengaji...jadi ramai la anak2 murid che yang datang berkunjung di hari raya ni...kami memang penat melayan tetamu begini saban tahun...

Mujur kami adik beradik bersama keluarga masing2 sempat ju
gak mencurik masa (dengan izin che) untuk keluar ziarah mak2 sedara yang jarang2 kami dapat jumpa ni...mujur juga umah mereka semua cuma perlu berjalan kaki sahaja dari umah kami...bergerombolan la kami ziarah naik umah turun umah...mengembirakan mereka sementara masih ada (mereka dan kita)...

Raya kedua di Chendering sempat menyinggah di open house umah kakak sulon
g kami, Kak Dah (Faridah Embong)...dapat la melepak ngan adik beradik di sini tanpa perlu sibuk2 layan tetamu lain (layan anak2 buah yang ramai sudah pasti) sebab open house tahun ni khusus untuk family sahaja...kalu tak aku la org yang akan dibooking awal2 utk sama2 menghandle open house umah Kak Dah dulu...tapi kalu jadi tahun ni pun...aku terkecuali sbb dah ada husband ;)...

Tahun ni raya pertama dah didicide iaitu giliran kampung family aku di Chendering, KT...tapi x boleh lama sebab adik ipar nak akad nikah raya kedua, raya ketiga 'belarok' (baca :berarak hantar rombongan lelaki) dan raya ke-4 bekwoh di rumah ma abah kat KB...jadi petang raya kedua dalam kul 2 kami dah bertolak ke KB...namun jalan jam menyebabkan isyak baru kami sampai di Kota Bharu...dasat tul...abang sempat berinternet di dalam kete sambil2 duk layan jam...















Di KB kepenatan tak berkurang sebab sibuk menguruskan perkahwinan adik lelaki bongsu....walaupun pada saat2 meraikan Aidilfitri aku masih dalam tempoh 'berpantang' selama 40 hari...tapi kesihatan mengizinkan untuk aku bergerak cergas dan bebas...dunia dah maju...zaman dah berubah...banyak adat yang dah dilanggar...adusss...walaupun mak mertua selalu marah.."ish...sibuk nak wat keje plak....gi rehat dan tengok anak dah la..." ;) syukur pada Allah dapat mak mertua yang baik, sporting dan beriman...

Kedatangan Syawal yang mulia ini memang untuk disyukuri...banyaknya nikmat Allah yang diberi pada kita sebenarnya...syukur...syukur...syukur Ya Allah....

Belajarlah malu dengan Allah
Atas nikmat yang tak mampu dikira
Sedang kita masih terus tak puas

Sedang kita masih tetap lalai.

Belajarlah malu dengan Allah

Kerana kita tak mampu bersyukur

Kecuali Allah beri kekuatan.


Belajarlah malu dengan Allah

Kerana kita masih tak sedar

Yang pejam celik kita
penuh dengan nikmat
Yang bangun tidur kita
penuh dengan nikmat
Yang makan minum kita
penuh dengan nikmat.

Belajarlah malu dengan Allah

Muhasabahlah...

hitung nikmat demi nikmat

Sebanyak suapan makanan dimulut

Sebanyak kunyahan demi kunyahan

Sebanyak bilangan saat
kau tertidur dalam kelenaan
Sebanyak bilangan saat
kau gembira dalam kemewahan

Belajarlah Malu dengan Allah

Belajarlah malu dengan Allah

Belajarlah malu dengan Allah.



p/s : Entry kali ini aku harapkan dapat mengubati rindu adikku Norzifah Embong yang jauh di perantauan...sedang belajar syariah di Universiti Al-Azhar, Kaherah Mesir...

2 comments:

Hanis said...

Cam pelik je rupa trifel tu....hehe...

Mun said...

kira ok la tu...xkan boleh lawan guru dia kut... ;)

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers