Monday, November 10, 2008

Kerjaya yang sejahtera...

Semalam dipanggil oleh pengetua untuk mengesahkan bahawa adakah aku benar-benar ingin berhenti dari terus berkhidmat di sekolah ini atau tidak...dan seperti nekadku...dengan gembira aku lafazkan..."ya ustaz, saya confirm berhenti..." sedikit perbualan selepas itu dan aku tenang keluar dari biliknya... Walaupun aku belum confirm dapat mana2 tawaran lain, namun aku sudah sebulat hati memang ingin meninggalkan sekolah yang hampir setahun kukenali ini... sebenarnya nak berhenti lagi awal tapi terikat dengan kontrak setahun... kalau dilanggar kena bayar RM1000...

Pertama kali dalam hidupku aku merasakan pengalaman kerja paling 'hampeh' sebigini... sepanjang tahun aku alami perasaan ketidakgembiraan ini... setiap hari aku dapat merasa kemalasan ke sekolah walaupun pengangkutan tidak sesusah dahulu.... dahulu aku cuma merempit motosikal honda EX5 yang dibeli waktu di UTM untuk ke sekolah tapi sekarang aku dapat drive Waja hari2.... namun apabila hati dah tak best tu tak best jugakla...huhu.... Namun mujur la masih tercetus rasa gembira dapat mengajar anak bangsa terutamanya subjek fovouriteku, add math...

Aku tidak pernah ada pengalaman lain dalam bekerja... sepanjang belajar langsung aku tidak berpeluang menimba pengalaman dalam apa-apa pekerjaan... hanya setelah grad November 2004 aku start memohon kerja... Januari 2005 aku dapat mengajar sebagai guru dan pegawai IT di Maahad Tahfiz Tok Jiring... selama 8 bulan di sana, aku dipanggil untuk satu interview guru di Kuantan, Sekolah Menengah Islam Al-Irsyad (sekolah tempat kakak aku mengajar), hari tu jugak dapat jawapan, aku diterima... oleh kerana gajinya lebih tinggi, aku terus memohon untuk berhenti dengan sekolah lama... Penaung sekolah, Dato' Ustaz Abu Bakar Chik memujuk juga agar berfikir lebih jauh berkenaan perjuangan yang masih panjang.... namun aku nekad untuk menimba pengalaman baru di tempat baru...

3 bulan aku di Kuantan aku dipanggil lagi untuk interview lecturer di kolej Swasta di Melaka, selesai interview aku dapat jawapan bahawa aku diterima juga... esoknya aku maklum ke sekolah untuk berhenti... tetapi telah dipujuk oleh pengetuaku yang tersayang...Ustaz Mohd Shukry Bin Jusoh... aku berfikir lama untuk tawaran kali ini... dan akhirnya aku membuat keputusan untuk stay sahaja di Al-Irsyad memandangkan aku baru je memberi khidmat dan hatiku juga sudah jatuh cinta ke sekolah ini...

Mulalah perjalanan hidupku di Kuantan selama 2 tahun 4 bulan....aku telah mendapat bermacam2 pengalaman menarik di sini...walaupun cabarannya tetap ada dan pernah juga beberapa kali air mata ini tumpah di bumi Al-Irsyad namun aku gembira dengan tautan kuat dan indah yang terbina di sini... komitmen aku dengan parti juga bertambah baik... macam2 suka duka dan kenangan tercipta yang masih segar di memori ini... aku rindu untuk berjumpa sahabat2 di sana....yang dianggap seperti keluarga...ada ayah yang baik... mak yang garang dan yang pasti ramai kakak2 yang best.... tak lupa sahabat2 rumah sewaku yang sporting...bahagia kami menghabiskan waktu di sana...

Di Al-Irsyad ramai yang sanggup berkorban dan terkorban.... kita juga akan terheret dalam pengorbanan yang mengembirakan ini.... sampaikan kita akan jumpa mereka yang sudah belasan tahun bekerja di sana bermula dengan gaji yang sangat rendah... namun oleh kerana kefahaman yang jelas tentang perjuangan untuk apa sekolah itu dibina, segala keperitan dibalas dengan senyuman yang indah... semangat ibu bapa yang sukar untuk kita jumpa di mana2 sekolah juga ada di Al-Irsyad... roh kekuatan Al-Irsyad dibina dengan kerjasama yang erat oleh semua pihak yang ingin melihat kelangsungan tarbiyyah yang jelas dan sejahtera...

Aku dengan hati yang berat (walaupun waktu tu gembira sebab nak kahwin)... meninggalkan Al-Irsyad dengan segala memori sebuah kerjayaku di kembaraan kehidupan ini... namun sms, call, chatting, email, dan berblogging menjadikan hubunganku tidak putus dengan mereka yang masih di sana, malah masih juga keep in touch dengan bekas2 pelajarku... alhamdulillah ramai yang berjaya menjadi insan yang seperti kita semua harapkan... yang penting jalan tarbiyyah ini akan terus berjalan dan berjalan seperti mata rantai yang sentiasa bersambung.....

Sekarang... aku di sini... di Kota Bharu Bandaraya Islam Kelantan... membina dunia baru bersama suami tercinta dan alhamdulillah, Allah telah mengurniakan seorang anak kepadaku... moga kerjayaku selepas ini lebih baik dan lebih bersinar dari sebelumnya.... ameen...sahabat2 doakan aku juga ye....terima kasih....

5 comments:

umiraudhah said...

"Jadi h/wife best jugak...tapi cabaran pun boleh tahan...mana ada kerja yang senang...berusahalah mengembirakan diri..chaiyok!"

Mun said...

terima kasih akak...setia akak dengan al-irsyad ek...dan yang pasti akak bertuah sbb dpt umah dlm kawasan sekolah ;)...cuma cabaran bersama2 ngan anak2 remaja yang dah besar dasyat jugak...biasa la dah jadi warden memang penat...anyway chaiyok utk akak jugak...

ur student said...

salam mlmh. saya sedih dgn penyataan mlmh itu. however, semoga sentiasa di bwh redha ALLAH...

sarah_amir said...

salam, mlmh pe kabar? lama xdgr kabar? lama xdtg irsyad, rindu la kt mlmh. he3..dh dpt baby rupenya..tahniah!

Mun said...

to sarah_amir:

salam...mlmh sihat...xtau la bila nk p kuantan...rindu gak kt teluk cempedak..hehe.. gud luck spm... add math A one tau!tq 4 dat wish..kim slm kwn2...

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers