Wednesday, December 3, 2008

1st anniversary....

2/12/2007 tarikh yang sangat bermakna dalam hidupku.... di ketika usia 25 tahun, aku selamat menjadi isteri kepada seseorang... Haji Adib Faisal Bin Haji Yaacob....

Di tarikh keramat ini, fikiran banyak mengimbau kenangan2 di mana titik mula kami bertemu...

Beliau kukenali semasa tahun kedua aku di UTM Skudai lagi... namun kenal sekadar kenal sahaja... berprogram sekali sebagai peserta... jauh sekali kami pernah berbual mesra ataupun berjumpa untuk tempoh masa yang lama... kecuali jika ada perkara rasmi seperti meeting atau usrah atau program yang melibatkan kedatangan kami berdua....

Kami satu batch dan sama umur, namun kursus kami berbeza... engineering dan komputer... Kedua2 kami pernah memegang pos yang penting sewaktu di Univesiti namun takdir tidak menentukan kami satu sesi ataupun satu port folio... kecuali hanya sempat satu waktu semasa masih junior sama2 memegang port folio tarbiah dengan mewakili kolej masing2...

Kami banyak berbeza pandangan... pernah sekali aku menegur tulisan email yang diforward kurang sopan sewaktu menumpang keretanya... alhamdulillah rupa-rupanya pemuda berjiwa pejuang ini begitu mudah menerima teguran... namun tidak pernah terfikir di fikiran ini sepanjang aku mengenali beliau bahawa pemuda ini bakal menjadi imamku suatu hari nanti...

Akhirnya aku meninggalkan UTM pada November 2004 dan membina kerjaya... kerja...kerja dan kerja... perancangan hidupku banyak meliputi kejayaan sebuah kerjaya bersama kehidupan bonda dan ayahanda tersayang...

Hinggalah pada April 2006 aku ditakdim... solat istikharah... solat hajat.... solat istikharah... solat hajat.... dan ianya mengambil masa selama seminggu untuk memastikan result sebenar keluar... alhamdulillah segalanya menjadi mudah dan kami bertaaruf serta menjaga dengan sebaiknya ikatan sementara ini agar diberkati olehNya... sehinggalah kami disatukan apabila hati kami benar2 mantap dan bersedia untuk membina BAITUL MUSLIM pada tarikh 2 Dec 2007...

Alhamdulillah sudah setahun kami melayari bahtera rumahtangga ini dan Allah telah mengurniakan seorang putera kepada kami, Adib Nuruddin, 3 months old... ummi kandungkan Nuruddin tak sampai 9 bulan rupanya... apapun syukur semuanya selamat.... moga ALlah kurniakan yang terbaik untuk kami sekeluarga dunia akhirat....

Apa yang pasti lebih manis mengenang saat bercinta selepas kahwin kerana detik2 itulah kami mula mengenali sedikit demi sedikit watak, hati dan budi masing2... dan di waktu inilah dibolehkan mencurah sepenuhnya kasih sayang kerana telah berada di landasan yang sebenarnya...

Sebagai tanda menghargai saat2 manis dan juga kegembiraan hati kami terhadap tarikh ini, kami bertiga sempat gi dinner malam tadi... walaupun asalnya nak makan kat secret recipe... di saat akhir kami terasa nak makan McD plak... jadi hanya membeli kek di secret recipe dan makan burger di McD... walaupun memilih tempat yang xde la special sangat tapi cukup untuk kami bertiga rasa bahagia dan gembira...

On da way ke tempat usrah ummi dan meeting abi sebelum dinner di KB Mall...


Kek blueberry cheese pilihan abi dan yogurt cheese pilihan ummi...


2 set McD yang diorder... set Nuruddin sekali ngan ummi... ummi tolong makan ek...


Dah selesai makan, Nuruddin pun bangun... alhamdulillah anak ummi pandai bagi can privacy untuk ummi dan abi... kat secret recipe tadi menangis je... rupanya nak tido kat McD...

p/s : terima kasih abang kerana memilih mun untuk menjadi suri hidup abang... moga kita saling melengkapi dan moga baitul muslim yang dibina ini diberkati oleh Allah.... ameen...

6 comments:

xyz said...

tahniah anniversary yg pertama dan telah mendapat anak pertama. semoga kalian dibawah lindunganNYA

p/s : tulisan ini membuat saya cukup terharu!

Mun said...

alhamdulillah...syukur pada Allah...

terima kasih miji....kalu nta berkenan kat mana2 muslimat UTM, oyat la...ana tolong adjust...xpun ana suggest nama... ;)

jaga diri dan iman di rantau orang...

Narumi said...

Assalamualaikum, moga kekal hingga ke syurga, di dunia pembela agama, amin...!

Mun said...

waalaikumussalam...insyaAllah narumi...ameen... tq 4 ur support!

wanto said...

menarik lah tulisan ko pasal ulang tahun pertama perkahwinan... aku dapat menjiwai tulisan ko tu... tahniah... semoga kamu sekuarga bahagia dunai dan akhirat... ameen...

Mun said...

terima kasih wanto... ameen...

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers