Monday, December 22, 2008

Uwaaaaa.... susu nuruddin!!!!

Kejadian yang sedih menimpa ummi hari ni... tengah dok relax2 minum pagi ngan abi dalam kul 10.30 pagi tadi, tetiba ma tok menyapa, "aik, nape pintu peti ni tak rapat?" ummi pun gi tengok, ingatkan pintu fridge, rupa2nya freezer... dan lihatlah susu2 nuruddin yang mencair ni... uwaaaa..............

Apa yang ummi ingat, petang semalam dalam jam 6.30 petang selepas menyiapkan kuih kasturi, ummi pun simpan baki bahan mentah yang telah dibancuh ke dalam freezer, rupa2nya bekas tupperware tu tak muat dan menolak kembali pintu freezer tersebut...

Bila dibuat post morterm... kelihatan susu2 dalam bekas2 kecil tu semua mencair habis, cuma yang dalam botol susu sahaja separuh mencair... dan kami kira dalam area 16 jam bahagian freezer berkeadaan begitu...

Bila diteliti lagi, susu dan suhu peti masih sejuk cuma bukan takat beku.. mayb suhunya sekitar suhu fridge sahaja... kalau sekitar fridge maknanya susu akan tahan selama 4, 5 hari cam tu... dan ummi uji lagi dengan rasa pula, hasilnya tiada rasa masam atau basi...

Sahabat2... macamana ek status susu2 tersebut? tolong nuruddin... sian kat ummi dia...

6 comments:

sanaa said...

byknya stok EBM nuruddin mun...

peti sejuk tu rasanya nak beku balik takes time... aku pun tak tau susu tu bleh simpan or kena minum in 24hours, sayangnyer kalau gitu.

cuba ty forumner kt cari or susuibu... or trus email pn rita from www.momslittleones.com... dia ni kaunselor laktasi.

p/s: susu aku perah dah makin skit, terpaksa tambah sesi ngepam kt ofis n sambung kt rumah plak... skali pam both breast bleh dpt less than 5 oz je...
kau buat cmane ek nak increase susu??

Mun said...

to sanaa :

itula pasal... sedihnye...

aku ada tny nurse dan doktor (k.zah, my biras) yg fully breastfeed gak, katanya yg mencair semua dah xleh bekukan balik, kena habiskan cepat... so, aku kena rajin bagi dia susu dalam botol la skrg even dia bersama aku selalu...

cdgn aku asalnya, susu2 tu semua utk stok waktu aku keje bulan 1 nanti insyaAllah... jadi kena la aku pam yang baru utk stok next year...

erm... rahsia aku utk increase susu xde sangat pun... cam mommies lain gak, makan nasi, minum susu, makan buah... tapi susu paling banyak boleh perah time keje... dari pagi masuk keje, tghri boleh perah time breast membengkak, masa ni boleh dapat banyak, dalam 8, 9 oz satu session, pernah sampai 11 oz... apapun, susu banyak tak banyak adalah rezeki Allah... doa selalu...

bila leh ketemukan dua hero kita ni ek?huhu...

anyway thanx and good luck sanaa!

k.baiti said...

sian mun..byk tui stok baby tuh.. rasenye bile dah mencair tak elok dah nak bekukan balik. zat die dah tak serope, beter abiskan mane daye.

Mun said...

to k.baiti :

alhamdulillah... rezeki Allah bagi...

betul tu akak, walaupun boleh diminum lagi tapi zat dan nutriennya akan berkurang banyak...

masalahnya nak abiskan mana daye tu la... sebab nuruddin liat tul minum botol masa duk kat rumah (sebenarnya ummi dia yang malas ajar awal2 dulu, kan dah susah sekarang...huhu)

kalu bagi kat pengasuh dia boleh plak bila dah terdesak tu minum sampai abis... erm, fenin jugak...

insyaAllah ada rezeki menabung lagi...

thanx akak...

sufiyyah zulkifli said...

kenapa mlmh letak susu kat freezer ek?

Mun said...

to sufiyyah :

sebab susu2 tu semua mlmh perah, jadi susu ibu tersebut perlu disimpan di dalam freezer untuk pastikan ianya tahan selama 3 bulan...

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers