Wednesday, December 10, 2008

Korban dan aqiqah

Episod Hari Raya Aidiladha 1429H di kampungku, Chendering Kuala Terengganu...


Bergambar di hari raya...


Suasana di pagi raya... selepas solat Eidiladha... acara makan2...che wat nasi minyak dan k.har wat nasi himpit kuah kacang... makan jangan tak makan...


Selesai makan, jom gi tengok lembu yang bakal dijadikan korban dan aqiqah untuk tahun ni... Kelihatan Tok Ki dan abi bersama lembu yang telah berjaya direbahkan...


ummi dan nuruddin pun nak tolong gak... tolong tengok dan bagi semangat kat abi...


"Owh...aku tak rela..."- adegan yang tak ingin kita lihat-


abi membersihkan perut lembu... caya la...


nuruddin berbaju melayu... hensemnyer...


petang selepas asar, majlis berzanji dan mencukur jambul beramai2 bersama sepupu (tahun ni nenek ngan tok ki dapat 5 orang cucu) dan dua pupu nuruddin (anak sabariah mok cik dan manisah cik manis)...


selepas selesai majlis...


snap gambar pemandangan on d way balik ke Kota Bharu petang raya kedua... cantik kan? Subhanallah..


Tambahan: actually ada video semasa penyembelihan lembu dan majlis berzanji.. tapi software untuk edit video sedikit ber'onar', jadi lain kali la kami upload insyaAllah...

4 comments:

iu said...

selamat hari raye muuunnn :)

Mun said...

selamat hari raya untuk k.wid juga... tahniah dpt baby girl.. selamat berpantang di negara orang.. take care...

Nahar IT said...

Selamat Raya haji.MAAF ZAHIR BATIN.

Mun said...

Salam Eidiladha...MAAF ZAHIR BATIN juga...

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers