Sunday, February 15, 2009

1st Solid Food

Hari ni ummi ada dua berita.... satu berita baik dan satu lagi berita tak berapa buruk...

Berita baik dahulu la ek... alhamdulillah... ummi dah dapat keje sebagai guru YIK (Yayasan Islam Kelantan) di SMU (A) Maahad Tarbiah Mardziah, Pancor Kemumin, Pangkalan Chepa... erm, boleh dikatakan ini sekolah bawah kerajaan negeri kelantan la... dan ummi baru je gi amik surat kat YIK hari ni dan esok dah kena gi lapor diri di sekolah tersebut... syukur sangat ya ALlah... alhamdulillah!


Actually berita ni ummi dah tahu hari Khamis lagi sebab kerani YIK telefon maklumkan... disebabkan ummi dah tahu akan masuk kerja hari isnin iaitu esok, hari ni jugak sebelum ke YIK, ummi try la tinggalkan nuruddin ngan anak murid mengaji Ma Tok iaitu Cik Dah... ummi tinggalkan dalam pulul 10 pagi berbekalkan 2 botol susu kecil sebagai bekalan.... dan tau apa yang berlaku... jam 12.30 tghr pengasuh nuruddin dah call bagitau nuruddin menangis dengan kuatnya sampai teresak-esak... terkejut ummi sebab nuruddin tak pernah menangis sampai macam tu...
ummi dan abi terpaksa la amik nuruddin dengan tergesa2 tadi... dan bila ummi dan abi sampai je, boleh plak dia senyap dan senyum2 semula... sampai je kat rumah terus main2 macam biasa... agaknya dia rasa asing sangat dengan pengasuh dan suasana di rumah tu kot... susu yang dibekalkan pun langsung xnak diminum... aduhai nuruddin...

Dan... berita yang tak berapa buruk pulak, ummi terpaksa la untuk julung2 kalinya hari ini memberi makan makanan pejal yang pertama untuk nuruddin iaitu nasi yang dimasak bersama carrot dan kemudian diblend hingga hancur dan ditapis...


inilah rupa solid food pertama nuruddin...

Walaupun tinggal hanya lebih kurang seminggu untuk nuruddin mencapai betul-betul 6 bulan, ummi dan abi dah amik keputusan ni sebab mayb inilah caranya supaya nuruddin tak lapar sangat bila ditinggalkan ummi di rumah pengasuh nanti... ummi akan bekalkan juga susu tapi kena tukar taktik la pulak... xboleh bagi guna botol, kena guna sudu baru dia nak... nuruddin dah pandai makan... tengok la tu... bersungguh-sungguh dia makan...


nuruddin sedang menikmati solid food pertama...

Doakan agar ummi berjaya menjadi guru yang terbaik untuk anak bangsa dan agama... ameen...

6 comments:

Nabila H.... said...

salam..
eii...budak comei!!!..huhu...
nanti maksu balik bleh tolong jaga kejap...hehe..
tapi rasanya banyak nak gi lain kot...so, xsempat la nak jaga sepenuhnya...wakakaka..
maahad tarbiyah pancor? eh...tu skolah roomate hanis dulu tu..
ngajar mende?add math?

ibuarifa said...

salam akak, best la blog akak ni. saya 1st time buka/baca blog akak, terus add kat list saya. Babynya pun comel...semangat tgk dia makan. salam perkenalan.
-ibuarifa-

iu @ wid.ayu said...

tahniahhh muun... :)

Mun said...

Salam hanis...
xleh ngajar add math sebab sekolah tu xde subjek add math... ngajar math and science je..

Salam ibuarifa...
ex-utm gak ke?camna kenal k.lin dan k.ummi?anyway salam perkenalan..

Terima kasih k.wid...

sufiyyah_zulkifli said...

mabruuk mu'allimah! selamat bekerja kembali! :)

Mun said...

thanx sufiyyah... result spm jangan lupa maklum ke muallimah ye...

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers