Thursday, February 26, 2009

EBM owh EBM...

Stok EBM yang telah berada dalam lingkungan 3 bulan terpaksa dibuat operasi pembasmian secara besar-besaran minggu ini... inilah susu-susu yang terpaksa dibuang begitu sahaja... sedihkan...



Dan sekarang ummi tengah buat stok EBM yang baru untuk nuruddin... oleh kerana ummi tak tinggalkan lama nuruddin, just area 7.00 pagi hingga 2.00 petang sahaja hari bersekolah, jadi xdelah banyak sangat stok yang diperlukan nuruddin setiap hari...

Tapi ummi baru sahaja menghadapi masalah baru berkenaan EBM ni... susu yang ummi start pump 1st sekali di sekolah baru ni boleh capai dalam 8oz satu session, sama macam setiap kali pump tahun lepas di sekolah lama juga...



Dan apa yang berlaku dari hari ke hari ialah hasil susu makin berkurang.. last sekali pump cuma dapat 3 oz sahaja... ummi tak pasti apa problem dia... adakah ini semua ada kaitan dengan kehendak dan permintaan nuruddin?



Nuruddin sekarang ummi tinggalkan dengan ma tok dan atok sepanjang ummi ke sekolah... ma tok dan atok prefer untuk jaga nuruddin sebab dia menangis di rumah pengasuh hari tu, ummi suggest juga agar ajar perlahan-lahan untuk tinggalkan dia di rumah pengasuh tu, tapi atok pulak risau bila tak dengar suara nuruddin... huhu... Apapun sekarang ummi duk survey2 juga pengasuh yang rumahnya berdekatan dengan sekolah supaya mudah ummi susukan nuruddin sebelah petang in case ummi ada kelas tambahan...

Jadi mengikut laporan dari ma tok mengenai perkembangan nuruddin, jadual pemakanannya berjalan lancar dan dia gembira di rumah walaupun ummi takde... cuma sampai sekarang nuruddin memang tak suka minum susu guna botol... jadi caranya ma tok campurkan dalam nasi dan cereal beras...

Jadual makan nuruddin setiap hari ;

  • area 6.00 ke 6.30 pagi, ummi akan bagi nuruddin breastfeeding puas2 dahulu sebelum ummi gi kerja
  • area 9.00 ke 9.30 pagi, ma tok akan suapkan cereal beras sahaja stage 1 dan campurkan dengan susu ummi...
  • area 12.00 ke 12.30 tghr, ma tok akan suapkan nasi + carrot + ubi kentang + ikan bilis yang dimasak oleh abi sebelum abi gi kerja...
  • area 2.00 ke 2.30 ptg, ummi direct breastfeeding nuruddin sampai la ke malam...
Adakah disebabkan ini, iaitu permintaan nuruddin terhadap susu untuk sebelah pagi telah berkurang menyebabkan pengeluaran terhadapnya pun berkurang... logik ke teori ni? hehe...

Anyway ma tok dan atok kata tak susah jaga nuruddin... habis2 boring, main walker... nuruddin dah pandai menolak walker sendiri dan mengikut arah penerokaan yang dia nak.. kalu lama2 camni memang dia tak akan sempat belajar merangkak dan akan terus pandai berjalan... cam abi dia masa kecil2 dahulu gak... dan kalau nuruddin still boring jugak, atok atau ma tok akan bawa nuruddin main buaian kat luar... tapi sian plak kat atok dan ma tok sebab cadangannya mereka nak ke KL awal Mac ni untuk jumpa K.Yan dan buat checkup dengan Abe Ad... abah dah kata tak sure plak sebab kesiankan nuruddin...

Mun dan abe cha hanya boleh kata... a lot of thanx to ma and abah... luv u all so much!

3 comments:

Nabila H.... said...

salam...
penghasilan susu ibu memang akan berkurang apabila anak kurang hisap susu atau kadar pengeluarannya berkurang...especially bila anak dah start amik solid food..
walauapapun, it is ok la...bukan nak jadi ibu susu pun...ki3...
salam for ahli bait...xsabau nak balik le plak...nk tgk nuruddin...ingat lagi ke x kat maksu...keh3...

umIE a.k.a saLMi said...

bestnye tgk stok susu ko mun..jeles aku dibuatnye..n cian tgk susu tu kena buang..xpe2..

aku pun tgh berusaha utk tmbh ebm nih..susu aku xmeriah mcm ko mun..:(

sanaa said...

susu memang akan kurang semakin dengan peningkatan umur anak...
since demand pun dah berkurang kan, but you can still tambahkan susu by eating a lot of red dates, longan etc... also, kerapkan pump kt ofis... if possible make it twice pumping, once pukul 10am the other before you go home.... the more you pump and consistently, the better the production will be..

aku suka baca diary kak su aka diyaluna... dia byk bg tips...
http://www.diyaluna.com/diary/

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers