Sunday, February 8, 2009

Perasankah?

Erm... terasa begitu lama blog ini menyepi... aku kini perasan sibuk dengan kerja2 aku... kerja apa ek? erm... sekarang ni nuruddin dah agak aktif... selalu nak bermain je... walaupun diri sedang mengantuk ataupun dah lapar, main tetap main... nuruddin pun dah kurang tidur (syukur la malam tidur lama)... semua ni menyebabkan banyak masa aku diperuntukkan bersamanya... jadi aku pun dah jarang sekali dapat lepak depan pc lama2... except untuk baca berita dari malaysiakini atau ikuti perkembangan blog sahabat2... nak bukak email, layan ym, facebook dan friendster pun selalu tak sempat jer...

Jadi entry kali ini aku selitkan beberapa cerita...


Perak...


Perasaan bercampur baur (sedih yang banyak) bila berlaku peristiwa bersejarah dalam Malaysia sekarang... memang apa yang dilakukan pembangkang kini satu tindakan yang sangat berani (bahaya gak sebenarnya) ... bagi aku pakatan dah jadi macam hero Nordin Ahmad dalam cerita dulu2... "raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah"... walaupun dalam cerita tu dia akhirnya dibunuh juga padahal hero mana boleh mati... harapnya tiadalah tragedi diISAkan mereka2 yang berkenaan...

Aku agak malas nak cerita panjang2... sebab semua pun dah tahu situasinya... siapa yang betul dan siapa yang salah dalam hal ni masing2 mentafsir perlembagaan tersebut ikut kefahaman sendiri... jadi la macam ni... apapun sepatutnya sultan tak perlu t
ergesa2 bagi aku...kan dah jadi macam ni... sape yang susah...

Nuruddin...


Alhamdulillah masih fully breastfeeding (walaupun ada cubaan mengajar untuk dia merasa serba sedikit makanan seperti kurma, pisang, kismis, air masak... tapi belum sepenuhnya makan)... so, tinggal lagi 2 minggu lebih sebelum nuruddin dapat menikmati solid food... erm, menurut doktor nuruddin, untuk permulaan ni kena bagi satu atau dua rasa je dahulu untuk biasakan perut dia menerima contohnya bagi nasi blend dengan carrot...


Perkembangan nuruddin xde sangat, masih lagi di takat berguling-guling dan berpusing-pusing ikut putaran yang dia suka... cuma dia dah tak suka duduk... selalu nak orang buat dia berdiri je (nak berjalan kot)... oleh sebab tu atok kasi hadiah walker untuk nuruddin (terima kasih atok!)... tapi untuk waktu ni kena sendal dengan bantal sebab pinggang dia tak kuat lagi... seronok gak dia dalam tu tapi tak boleh lama... nanti dia boring sebab dia pandai menolak kaki dia je dan walker tu asyik ke belakang... tensen...haha...



Memasak...

Kek or kuih muih diberhentikan sementara kerana bekalan gula sangat terhad di rumah... adoiii... pergi la mana2 kedai or supermarket... tempat gula pasti kosong... tunggu la apa keputusan kerajaan sama ada jadi nak naikkan harga gula or tak... sementara tu sorokkanlah dulu gula2 tu ye wahai pembekal...


Tetapi oleh kerana aku yang dah perasan rajin sikit ni wat la jugak resepi yang tak pakai gula... antara yang special, spegheti krim
putih (guna gak tapi sikit je), macaroni cheese dan salad kentang... anyway macaroni cheese rupanya sangat muak sebab terlalu cheesy... lepas ni sure dah tak buat dah.. gambar pun aku lupa nak amik... tapi salad kentang terpaksa dibuat ulangan sebab best sangat....huhu..



Spegeti dibuat sebab A.Amir dan K.Na ada balik dari KL, jadi untuk mengembirakan Najmi dan adik2nya, Che De (aku) wat la spegeti krim putih kegemaran mereka ni... Abe mi makan menambah-nambah... sedap sangat katanya...hehe...



Gambar terkini...

Inilah keadaan Nuruddin yang umi paling suka sebab umi boleh relaks a.k.a. rehat... yes!



EBM...

Semua stok EBM aku terpaksa dibuang sebab dah nak lebih 3 bulan... rugi jugak rasanya tapi nak buat camna... since aku duk rumah ni memang bagi direct je lah... nak kasik kat orang lain pun sape? Apapun syukur alhamdulillah berjaya bagi sepenuhnya susu ibu untuk nuruddin selama 6 bulan penuh (insyaALLAH) walaupun cabarannya sangat besar...


Antaranya ada gak suara2 luar yang memarahi mengatakan aku menzalimi anak sebab sampai sekarang tak bagi dia makan lagi.... kesian budak tu... asalnya aku terpengaruh gak, tapi bila tanya K.Ha (Chik), nasihatnya mencukupkan 6 bulan itu penting untuk memastikan baby dapat sepenuhnya keperluan dari khasiat susu ibu... dan memang nuruddin kuat menyusu bila dia betul2 lapar dan terus tertidur... moga Allah mudahkan penerusan susu ibu sehingga 2 tahun insyaAllah... ameen...


Perkembangan aku...


Masih still housewife... tunggu gak panggilan YIK dan GSST untuk area Kelantan... YIK kekosongan setakat ni hanya untuk dinniyyah sahaja, akedemik belum ada lagi... GSST plak dah panggil 30 orang dan belum rezeki aku... katanya akan ada lagi panggilan selepas ini... mudah2an ada rezeki untuk aku... ameen... KPLI dan DPLI memang aku tak mintak sebab my hubby tak kasi keje luar kelantan...


Yang pasti aku tak rasa menyesal langsung berhenti keje sebelum sure dapat offer keje lain... satu, sebab fikiran aku lebih tenang, lapang dan gembira sekarang compare ngan waktu bekerja tahun lepas, ketensionan di tempat keje sehingga balik keje... kedua, aku dapat sepenuhnya memberi tumpuan dan menjaga nuruddin sendiri... ketiga, aku dapat fully breastfeeding nuruddin tanpa ada masalah nuruddin taknak minum guna botol... apapun syukur alhamdulillah... pasti ada hikmahnya...


Aku dan hubby sekarang tengah duk usha2 jugak untuk terlibat dengan satu bisnes pertanian... nak tanam apa? hehe... tunggu dan lihat... moga dimudahkan...

Pertandingan
...

Aku ada nak masuk satu pertandingan ni... sangat menarik...

BabyIbu Giveaway: Win Gin & Jacqie Baby Bag!

tunggu ye ibu... aku teringin benar untuk turut serta merebut hadiah beg comel tu...


Okey... itu sahaja coretanku kali ni... see you!

4 comments:

Nabila H.... said...

salamualaikum...
since i've the broadband, so i've cancel to sms u the recipes of potato chips n whipped potato...
actually it is very easy...sahlan giddan2..

potato chips tu kak mun slice nipis2 ubi kentang...klu rajin guna pisau...klu malas tengok pemarut yg leh wat slice tu...biasanya pemarut yg 4 segi tu ada je utk parut jd slice..lps tu rendam lam air kapur jap...eh silap..air garam...hmm..lupa la air kapur ke air garam...rasanya air garam...dlm 10-20 minit supaya ia jadi lebih rangup...then goreng sampai keemasan...biasanya based on gorengan pertama kita leh judge la nak goreng serangup mana lepas tu..then angkat, time panas2 tu tabur garam halus dan serbuk lada hitam...klu nak bagi rasa macam jajan tu(yg dijual kat kedai cam mr potato), xyah tabur garam...tabur serbuk gorengan adabi atau yg sewaktu dengannya...ahsan klu tabur time panas2 supaya dia mudah meresap kat potato tu..

utk whip potato, rebus ubi kentang sebanyak mana yang ingin dimakan sampai empuk bebeno...pastikan ubi kentang dikupas dahulu sebelum direbus...then apabila cukup empuk, toskan dan lenyek seperti lenyeknya whip potato kfc...dan tambah susu segar secukup rasa...biasanya 5 biji ubi kentang besau, 1 mug susu segar kot...agak2 la..
untuk kuah dia, tumis tepung gandum dengan api perlahan sampai perang, kemudian taruk air secukupnya, masukkan kiub pati ayam knor, garam secukup rasa, sedikit ubi kentang yang dah dilenyek tadi(untuk memekatkan kuah) dan serbuk lada hitam..andai lum pekat, bancuh sedikit tepung jagung(sikit je sebab nanti terlajak pekat..about a table spoon only)..masak sampai sedap and ready to serve..nyum2!!leh lawan kfc nyer

leh la bg kat nuruddin nanti...tp klu nak bagi kentang tu smooth lagi blend la..n add more fresh milk..sbb budak kecik susah ckt nak cerna(dia xde gigi lg)..

nuruddin da tumbuh gigi lum? maksu rindu kat sheikh nuruddin al-makki n anas bin malik ni (ceh poyo je gelarkn mereka gitu...doa tu..moga dua org tu seperti org yg maksu kinayahkn...amiin!!)...dua2 da nek walker ni...sat gi bleh main kejar2 lam umah...kih3

Nabila_Hanis said...

salam...kak mun..tukar la title tu...duniaku...nampak mcm kak mun je urus blog ni..haha

adib said...

selamba hanis wi cadangan macam tu..abe cha ada menyumbang la..sokongan moral..haha

Mun said...

to mak su @ nabila hanis...

'alaikumussalam...

thanx 4 the recipes... insyaAllah k.mun cuba bila time free2 nanti...

actually k.mun dah dpt keje so mayb dah x banyak masa nak main masak2 dah nanti... huhu..

muruddin blum tumbuh gigi lagi... tapi kuat jugak dia menggigit dengan gusi dia...

nuruddin x pandai lagi nak miss u...miss u... tapi ummi dia akn cerita la siapa mak su sebenarnya... yg susah payah jaga ummi dan nuruddin masa dalam pantang dulu... thanx mak su...

insyaAllah.. ummi dia pun doakan agar nuruddin menjadi seperti sheikh nuruddin al-makki.. ameen...

lama dah x jumpa anas... bila la boleh nak lumba lari ni...haha...

Mari berzikir...

2nd baby...

Lilypie Pregnancy tickers

Kondisi baby...

Lilypie Maternity tickers